Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Utrikesminister Margot Wallström ser palestinske presidenten Mahmoud Abbas som en av de moderata krafter bland palestinierna som Sverige ska ge sitt stöd. Foto: Annika Af Klercker/TT

Wallström: Abbas tillhör de moderata krafterna

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som hyllat terrorister, tillhör trots det de moderata krafterna i den palestinska staten som Sverige ska stödja. Det hävdade utrikesminister Margot Wallström (S) i en interpellationsdebatt i riksdagen på torsdagen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 nov 2014

Margot Wallström hade fått interpellationer både från Sofia Damm (KD) och Mathias Sundin (FP) som gällde den palestinska staten och det svenska erkännandet.

Sofia Damm undrade bland annat om Wallström avsåg ändra Sveriges syn på Hamas "så att den avviker från EU:s syn". Och Mathias Sundin frågade vad Wallström egentligen syftade på när hon talade om de "moderata krafterna" bland palestinierna.

- Regeringen har ingen annan syn på Hamas än vad EU i övrigt har. Hamas är en terroristorganisation och måste erkänna Israel som stat, sa utrikesministern.

Mahmoud Abbas är "ledare för de moderata krafterna i Palestina", enligt Wallström. Något Mathias Sundin ifrågasatte.

Han nämnde bland annat hur den palestinske presidenten hyllat våldsverkare som martyrer som försvarat sitt folk och som skulle komma till himlen.
- Det känns inte enligt mig som en moderat ledare som säger så.

Wallström tyckte att trots de exempel som finns på att Mahmoud Abbas agerat odemokratiskt så tillhör han den grupp som Sverige ska stödja "även om man ibland använder retorik vi inte tycker om".

Sverige borde bara stödja de demokratiska krafterna bland palestinierna, i jämförelse med extremister kan vem som helst framstå moderat, menade Mathias Sundin. Fokus borde ligga på att demokratisera den palestinska staten eftersom demokratier inte hamnar i väpnad konflikt, sa folkpartisten och påminde om att Mahmoud Abbas är inne på sitt tionde året som president av en fyraårig mandatperiod.

Men att bara stödja de demokratiska krafterna tyckte Margot Wallström lät naivt.
- De agerar inte perfekt, men de är det bästa vi har. Vi måste ge dem vår uppbackning.

Sundins partikollega Fredrik Malm ifrågasatte regeringens utrikespolitiska prioriteringar. Mot bakgrund av oroligheterna och brotten mot mänskliga rättigheter i bland annat Syrien och Irak är det märkligt att regeringen främsta fokus ligger på att erkänna en palestinsk stat, ansåg han.

Och Sofia Damm saknade kravställande på Hamas från regeringen.
- Ett kravlöst erkännande kan inte följas av ett kravlöst stöd.

Flera borgerliga debattörer ifrågasatte även tidpunkten för erkännandet av en palestinsk stat.
- Erkännandet borde ha kommit tillsammans i en bredare EU-krets. Hade vi varit fler hade det kunnat få större inverkan, sa till exempel Hans Wallmark (M).

Utrikesministern backades i debatten upp av partikollegor. Hillevi Larsson (S) tyckte att diskussionen som fördes var märklig.
- Är rätt tidpunkt att erkänna Palestina när Palestina inte finns kvar? frågade hon retoriskt och menade att Israel ockuperar allt mer av palestiniernas mark.

- Var ska vi sätta vårt hopp om en fredlig utveckling, om en avtalad samexistens och två stater som kan leva sida vid sida? frågade sig Margot Wallström.
- Ett erkännande bidrar det lilla det kan, till att göra relationen lite mindre ojämlik.

Nya möjligheter för kyrkan i coronatider

Ledare En av många följder av coronaepidemin har med de lokala församlingarnas förutsättningar att fira... lördag 28/3 00:00

Rysk ledarkupp ett varnande exempel

Ledare Mitt under pågående coronakris sker dramatiska politiska förändringar av närmast statskuppliknande... torsdag 26/3 00:00

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de... fredag 27/3 11:20

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen... lördag 28/3 00:00

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de...

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen...