Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

VM-spelares korstecken kan visa stöd till förföljda kristna

På söndag startar fotbolls-VM i Qatar med flera kristna världsstjärnor. Samtidigt uppger Open Doors att situationen för kristna i det muslimska landet förvärrats.

”Spelare i fotbolls-VM som gör korstecknet skulle vara ett bra sätt att visa solidaritet”, tycker Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare i Svenska evangeliska alliansen.

Nyheter · Publicerad 16:00, 20 nov 2022

Nu sparkas fotbolls-VM 2022 igång. Organisationen Open Doors, som arbetar mot förföljelse av kristna, varnar för att det har blivit allt svårare att vara kristen i fotbolls-VM:s arrangörsland. Qatar är nu uppe på 18:e plats på Open Doors World Watch List som rangordnar länder där kristna människor utsätts för svår förföljelse.

Anastasia Hartman, som är Open Doors talesperson för Mellanöstern, säger till brittiska tidningen The Tablet att situationen förvärrats även för utländska kristna som vistas i landet. I Qatar gäller sharialagar där en konvertering till kristen tro officiellt straffas med döden, även om en sådan verkställighet inte utförts på många år.

– VM är inte ett tillfälle att skämma ut Qatar. Det är ett tillfälle för Storbritannien och andra länder att uppmuntra Qatars regering att leda den samhällsförändring som måste ske för att förbättra tillståndet för både utlandskristna och inhemska kristna i landet, säger Anastasia Hartman till The Tablet.

Kristna migrantarbetare, som inför fotbolls-VM byggt arenor och infrastruktur, har tillåtits att fira gudstjänst i kyrkor belägna inom ett religiöst komplex, sydväst om huvudstaden Doha. Komplexet, som öppnats av en emir, inhyser nio kristna samfund samt flera religioner.

Trots att pandemins restriktioner är över har inte kyrkor belägna utanför det religiösa komplexet tillåtits återöppna, uppger The Tablet.

Alisson Becker i Brasilien, Frankrikes Oliver Giroud, Marcus Rashford i England samt Uruguays Edinson Cavani är några av flera VM-spelare som är bekännande kristna. Jacob Rudenstrand påminner om att fotbollsstjärnornas plattformar ger dem möjlighet att påverka.

”Spelare i fotbolls-VM som gör korstecknet skulle vara ett bra sätt att visa solidaritet med mänskliga rättigheter och offer för förföljelse”, påpekar Rudenstrand i ett inlägg på Twitter.

Samtidigt har frågan väckts om korstecken alls kommer att tillåtas av FIFA och arrangörslandet då det kan tolkas som ett straffbart religiöst eller politiskt ställningstagande. Återstår att se de kommande veckorna om korset syns när världens blickar riktas mot arenorna i Qatar.

VM är inte ett tillfälle att skämma ut Qatar.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00