Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Vita huset försvarar bönesamling

När Donald Trump i förra veckan tog emot förbön i Vita huset möttes det av hånfulla kommentarer i bland annat nyhetskanalen CNN. De fick svar på tal av Vita husets vice pressekreterare, Sara Huckabee Sanders.

Nyheter · Publicerad 00:01, 17 jul 2017

”Kom ihåg att de pro-islamiska, antikristna medierna aldrig hånar muslimer – som ber FEM GÅNGER om dagen på sina knän”, sa Vita husets vice pressekretarare Sarah Huckabee Sanders bland annat.

Vid bönestunden som hölls i Vita husets ovala rum tog president Donald Trump och vicepresident Mike Pence emot ett antal evangelikala ledare. Dessa fick även lägga händer på presidenten och be till Gud för honom. Några av förbedjarna delade med sig av foton från mötet i sociala medier som snart plockades upp av stora medier.

”Mycket märkligt” sa en programledare i nyhetskanalen CNN, Erin Burnett om det hon såg på bilden. Hon beskrev scenen, där evangelikala ledare lägger händerna på presidenten, som att ”alla dessa människor liksom rör vid honom”.

I andra mediakommentarer tolkades bönesamlingen som att presidenten är "i kris” på grund av medias löpande skriverier om Rysslands-kontakterna. Mötet ägde också rum samtidigt som presidentens son var under stark press för sina kontakter med Ryssland. På CNN:s Twitter uttrycktes sarkastiskt: “Under attack, ber Trump med evangelikaler i Vita huset”

Antydningarna om att mötet var kopplat till Rysslandsfrågan avvisades av personer som deltog i förbönen i Vita huset. ”Nonsens”, skrev exempelvis den kände evangelisten Rodney Howard Brown, som deltog i mötet, i respons till en skeptisk tweet i Washington Post.

Religion News Service (RNS) citerar även en annan av förebedjarna, affärsmannen Johnnie Moore. På frågan om inte han och de andra evangelikala ledarna var oroliga för att deras möte med presidenten kunde uppfattas som att de inte bryr sig om de ryss-relaterade kontroverserna, svarade Johnnie Moore:

– Evangelikaler anser det vara ett ansvar och en ära att ge råd till och be för regeringen.

Även Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders avfärdade alltså spekulationer om att förbönsstunden skulle vara ett uttryck för att presidenten befinner sig i en djup kris.

– Idén att någon bara skulle be när man är i kris tror jag innebär att man missar hela poängen med vad bön handlar om. Du borde göra det varje dag, i de bästa tiderna och i de värsta tiderna, sa hon bland annat vid en pressträff i Vita huset.

I valet 2016 stöddes Donald Trump, enligt opinionsmätningar, av 81 procent av USA:s vita evangelikaler. Flera av de evangelikala ledare som besökte Vita huset finns med i den andliga rådgivningsgrupp till presidenten som formades redan för valet. De ska dock inte ha varit förberedda på mötet med Trump och Pence förra måndagen. RNS citerar Johnnie Moore och berättar att de evangelikala ledarna kommit till Washington för att ha ett eget möte i Eisenhower Office building som är grannbyggnad till Vita huset. Plötsligt under dagen blev de kontaktade av Vita huset.

– De hade råkat höra att vi var där och tog tillfället att säga ”hej”, berättar Johnnie Moore.

Idén att någon bara skulle be när man är i kris tror jag innebär att man missar hela poängen med vad bön handlar om. Du borde göra det varje dag, i de bästa tiderna och i de värsta tiderna.

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Boråspastorer avtackas efter 30 år i samma församling

Stafettväxling. I helgen avtackas Peder Teglund som pastor för Borås Kristna Center, en församling han grundade för 30 år sedan. Samtidigt installeras hans ersättare...