Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Vissa regioner mer generösa med Novavax-vaccinet

Det proteinbaserade covid-19-vaccinet Nuvaxovid används nu i Sverige, men vem som kan få det skiljer sig mellan regionerna.

Medan vissa bara erbjuder det som förstavaccin mot covid-19, erbjuder andra det även som påfyllnadsdos till personer som tidigare fått annat covid-19-vaccin.

Nyheter · Publicerad 13:00, 19 mar 2022

Redan förra veckan hade Sverige tagit emot över sexhundra tusen doser av det amerikanska företaget Novavax proteinbaserade covid-19-vaccin, Nuvaxovid, enligt siffror på Folkhälsomyndighetens sajt, och nu har vaccinet också börjat användas ute i regionerna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar generellt sett vaccinet till personer som är 18 år och äldre, men än så länge inte till barn och inte heller till gravida eller ammande kvinnor. Detta är också något som alla regionerna följer, enligt regionernas svar på frågan ”Vilka typer av vaccin mot covid-19 används i Sverige?” på sajten 1177 Vårdguiden.  

Ytterligare en rekommendation från Folkhälsomyndigheten är att regionerna ska ge personer som ännu inte har vaccinerats mot covid-19 möjligheten att välja Nuvaxovid, och myndigheten konstaterar även att Nuvaxovid kan erbjudas som dos två eller påfyllnadsdos till personer som har börjat med ett annat covid-19-vaccin. Men hur regionerna förhåller sig till denna rekommendation respektive möjlighet är olika.

Enligt informationen på 1177 följer Region Stockholm och Uppsala Folkhälsomyndighetens rekommendation om att erbjuda Nuvaxovid till ej tidigare covid-19-vaccinerade, men erbjuder däremot inte vaccinet som påfyllnadsdos till dem som tidigare fått ett annat covid-19-vaccin.

Sex regioner – Gävleborg, Halland, Jönköping, Sörmland, Västerbotten och Västra Götaland – har antagit en mer generös hålling, och erbjuder Nuvaxovid till i princip alla vuxna som vill ha det, oavsett om det handlar om förstagångsvaccinering eller påfyllnad.

Region Skåne förefaller å sin sida vara mer restriktiva än vad Folkhälsomyndigheten har rekommenderat, och skriver att vårdpersonalen ”i de flesta fall” väljer vilket vaccin en patient ska få. 

När det gäller övriga regioner avslöjar inte informationen på 1177 Vårdguiden vilka som kan få Nuvaxovid.

Samtidigt skriver Folkhälsomyndigheten på sin sajt att den som har behov av det kan vaccinera sig i en annan region än där den är folkbokförd.  

Enligt fem regioner som Sveriges radio har varit i kontakt med har efterfrågan på Nuvaxovid hittills varit låg.

– De personer som är ovaccinerade vill nog fortsätta vara ovaccinerade, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg, till Ekot.

En sund familjepolitik ger styrka åt samhällsbygget

Ledare Det är tyst om familjen i valrörelsen. Samtliga riksdagspartier står i princip bakom uppfattningen... onsdag 10/8 00:20

Studie: Fem barn föddes levande efter abort

Minnesota. Fem foster föddes levande efter en abort i Minnesota förra året. Det slår en rapport från... onsdag 10/8 21:00

L: Inför förskoletvång för barn med dålig svenska

Barnomsorg. Liberalerna (L) vill införa förskoleplikt för barn som ligger efter med svenskan. I valmanifestet... onsdag 10/8 17:00

En anpassning till samtiden drar inte fler till kristen tro

Ledare Sommaren går in för landning och semesterfirare återvänder hem. Skolor och arbetsplatser förbereder... tisdag 9/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier