Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Joakim och Maria Lundqvist med Uppsalaförsamlingens kyrka i bakgrunden. Foto: Samuel Björk/Arkiv

Vill undvika polarisering

Tiden har gått sedan Livets ords grundare, Ulf och Birgitta Ekman, gav beskedet att de ämnade konvertera till Katolska kyrkan. Det har lämnat församlingsmedlemmar i olika frågeställningar men också en vilja att gå vidare.– Hos dem som varit med länge på Livets ord är det en frågeställning som går djupare och blir större, säger Joakim Lundqvist, församlingens pastor.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 apr 2014

En dryg månad av starka känslor och många frågor har gått sedan beskedet kom att Livets ords grundare Ulf och Birgitta Ekman lämnar församlingen och blir katoliker. Pastor Joakim Lundqvist ser nu att det bland de yngre medlemmarna finns en vilja att gå vidare medan många av de äldre har behov av att fortsätta bearbeta det som hänt.
– Jag märker en skillnad i generationerna, inte kategoriskt, men vi ser att hos dem som varit med länge på Livets ord, kanske 20, 30 år så är detta en frågeställning som går djupare och blir större. Medan många som är 35 och yngre känner tydligt att nu vill man gå vidare. Där har inte heller relationen till Ulf som person varit riktigt likadan, säger Joakim Lundqvist.

De senaste åren har Ulf Ekman inte varit lika närvarande på Livets ord som tidigare, han har rest mycket och tiden före han lämnade pastorstjänsten drabbades han av utmattning och var sjukskriven.
– Det här är en omtumlande process. Många har sett Ulf Ekman och Livets ord som samma sak, den situationen är helt förändrad. Men faktum är att Ulf Ekman inte varit central i arbetet på länge, därför kan det också vara lättare för de yngre att orientera sig i det här.

Är det svårt som ledare att en del är redo att gå vidare men inte andra?
– Jag försöker vara pastor för alla, så är det ju även under normala omständigheter eftersom vi är en bred och mångfacetterad församling. Inte bara vad gäller åldrar utan också i kultur där en del dras mer åt det karismatiska uttrycket, andra åt det sakrala. Det är inget problematiskt utan en styrka och tillgång som jag ser det. Det viktiga är att en sådan här händelse inte gör att vi polariseras.

Du har fått mycket beröm för hur du bemött frågor i olika forum, men vad skulle du säga har varit tyngst den här tiden?
– Jobbigast är att jag inte är hundra personer, jag skulle så gärna vilja räcka till och finnas där så mycket som möjligt. Vi har personliga samtal och möter olika grupper, vi har församlingsmöten och jag försöker skriva mycket för att klargöra min egen och församlingens ståndpunkt. Och jag är mycket på sociala medier, inte bara för att svara på specifika frågor utan också öppna upp och höra hur människor känner och tänker.

Kan du bli trött på att prata om de här sakerna?
– Ja visst. Samtidigt är vi en församling med stor verksamhet och jag håller på med mycket annat parallellt. Det är skönt att påminnas om att Livets ord inte är "Ulf Ekman blir katolik". Det är nyttigt att inte förneka att det här är stor fråga, men det är samtidigt inte vad vårt stora kristna uppdrag handlar om i slutändan.

Det är ännu inte bestämt om Ulf Ekman kommer att predika på Livets ords Europakonferens i sommar eller exakt hur relationen mellan Ulf och Livets Ord kommer att se ut i framtiden.
– Vi fattar beslut om det inom de kommande veckorna. När känslostormarna gått höga har vi känt att vi ska ge det här en liten stund att lugna ner sig så att vi inte fattar beslut i aversion. Där­emot kommer vi självklart ha församlingens bästa för ögonen när vi tänker framåt på vår relation.

Är det några som lämnat församlingen till följd av det som hänt?
– Några, men förhållandevis få, det handlar om sju, åtta personer. Samtidigt döpte vi 30 personer nyligen och betydligt fler kommer in i församlingen än de som lämnar. Jag förnekar inte att det är en komplicerad verklighet, men Livets ord växer och har växt ganska rejält det senaste halvåret. Även när man ser på deltagande i våra gudstjänsterna ser vi en obruten positiv kurva.

Joakim Lundqvist tror att de flesta inser att detta handlar om ett personligt steg som Ulf och Birgitta Ekman tar.
– Livets Ord fortsätter framåt och gör ingen kursändring. Tittar man på vad som skedde i höstas då Ulf på ett tydligare sätt tog ställning för det exklusivt katolska i Keryxartiklar och på andra sätt, så förstår jag att det under en period blev lite märkligt. Han gick ut och omfamnade katolsk teologi, och jag sa att Livets ord inte är på väg att bli katolskt. Men när dammet lagt sig tror jag att vi kommer att kunna stå starkare som församling än på länge.
Nu pågår arbetet med att tydligare definiera vad Livets ord som evangelisk, karismatisk församling står för.
– Det sker bland annat genom att vi utvecklar och fördjupar våra tros- och lärosatser. Det har vi pratat om redan innan det här beslutet var känt. Man ska komma ihåg att den här situationen inte uppstått utifrån att Livets ord inte haft en definierad teologi. Hur tydlig den än är kan det hända att en förgrundsfigur för en rörelse väljer en annan teologi. Men processen är i gång, vi vill dock inte hasta fram olika statements och dokument för att berätta om allt vi inte tror på. Det vore ett misstag att definiera sig i reaktion mot något.

Joakim Lundqvist berättar att han redan efter att ha fått beskedet själv från Ulf Ekman tidigt kände att han såg fram emot den församling Livets ord skulle bli när allt detta lagt sig. Han tror samtidigt att den här processen kan föra med sig positiva saker för många.
– Kanske är det så att vissa, medvetet eller inte, lutat sig lite för mycket på en viss person och ledare. Då kan det i slutändan faktiskt vara nyttigt att påminna sig om att vår tro inte vilar på en speciell förgrundsfigur, vare sig han heter Ulf Ekman eller Joakim Lundqvist, utan på klippan Kristus.​

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Israeliska araber kan överge sin allians med vänsterkanten

Sedan staten Israels tillblivelse har de israeliska araberna identifierat sig med den politiska vänstern, för det mesta i egna arabiska partier, men...

Ännu ett förlorat tillfälle

I dag hålls en konferens i Bahrain, där de ekonomiska aspekterna av president Trumps fredsplan för Mellanöstern ska diskuteras. Trumps svärson, Jared...