HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Kristdemokraterna gör omtag kring samvetsfriheten. ”Det är viktigt att se hur länder med en mer positiv förståelse av civilkurage och fundamentala värden som liv, frihet, kunskap och rättvisa förhåller sig till samvetsfiheten”, säger Per Landgren. Foto Bertil Ericson / TT

Vill studera samvetsfrihet i Europa

En enig kristdemokratisk partistyrelse har efter ett yrkande av Per Landgren beslutat om ett omtag i frågan om samvetsfrihet. Beslutet innebär att Kristdemokraterna som ett första steg ska undersöka hur samvetsfriheten hanteras och fungerar i andra europeiska länder.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 maj 2014

Per Landgren har tidigare suttit i riksdagen för Kristdemokraterna och är ersättare i partistyrelsen. Han tror att det kan ge värdefull kunskap att utröna hur länder som Tyskland, Italien, Frankrike, England och Norge arbetar med samvetsfrihetsfrågan.
– Det är viktigt att se hur länder med en mer positiv förståelse av civilkurage och fundamentala värden som liv, frihet, kunskap och rättvisa förhåller sig till samvetsfriheten.

Efter ett beslut vid senaste parti­styrelsemötet ska alltså KD titta närmare på detta och Per Landgren tycker att det är viktigt att betona i den debatt som uppstått, att Kristdemokraterna är och alltid har varit för samvetsfrihet.
– Vår partistyrelse och vårt parti är fullt på det klara med att samvetsfriheten är oerhört viktig och något som går tillbaka på etiska grundläggande värden. Men det är en sak att vara klar över principen, en annan sak att hitta rätt i tillämpningen. Vi har genom rikstingsbeslut sagt att vi vill pröva lokala överenskommelser och lösningar.
– Det är ett beslut utifrån en politisk realitet, säger han och menar, att om frågan skulle komma upp i regeringssamarbetet så skulle andra partier instinktivt misstänka att abortfrågan finns med i bakgrunden. Men frågan är ju mycket bredare än så.

I sitt yrkande till partistyrelsen menar Landgren att det kan vara så att sekulariseringen i Sverige gått så långt "att det i praktiken är omöjligt att driva igenom en allmän lagstiftning om samvetsfrihet." Han skriver samtidigt: "Å andra sidan ger naturrättens förankring i medborgaren som människan en förståelse och insikt om samvetets betydelse, när samvetets relation till naturrätten tydliggörs. Så förmodligen är problemet av pedagogisk art."

Kunskap om hur andra europeiska länder hanterar samvetsfrihetsfrågan ska inhämtas till nästa ordinarie möte med partistyrelsen enligt Per Landgren.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...