Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Vill starta 30 församlingar – med stöd från USA

30 församlingar på tre år – det vill Pingströrelsen tillsammans med SOS Church starta i Sverige. Planerna stöds av det amerikanska församlingsplanterar-organet CMN och kommer att genomsyra den missionskonferens som äger rum i Stockholm under Kristi himmelsfärdshelgen. – 30, det är bara början, säger Peter Almqvist från SOS Church Stockholm.

Nyheter · Publicerad 17:30, 29 mar 2017

I början av mars kunde Världen idag berätta om en ny församling som startats i Malmö och som firade gudstjänst på restauranger. Den som startade församlingen var SOS Church.
Tillsammans med "Pingst – fria församlingar i samverkan" har de som mål att starta 30 församlingar under tre år. Just nu är de i full gång med att leta efter pionjärer som vill starta församlingarna. Minst 30 personer eller par behövs, och därtill ett antal människor som vill ansluta sig till deras team.

– Det är redan flera personer som har hört av sig och sagt att de har på sitt hjärta att starta församling, säger Peter Almqvist, eventpastor i SOS Church Stockholm.

Var församlingarna ska ligga är ännu inte klart, men flera städer har kommit upp som förslag, berättar Peter Almqvist. Vilka städer som de till slut kommer landa i beror på pionjärernas längtan, och vart de upplever att Gud kallar dem.

Några av församlingarna är tänkta att drivas i SOS Churchs regi, och andra i Pingströrelsens regi. Men SOS Church är beredda att stödja alla församlingarna på olika sätt – om inte ekonomiskt så med förkunnare, undervisningsmaterial eller nyutexaminerade ledare från SOS Church:s bibelskola.

En organisation som stöder planerna är den amerikanska pingströrelsen Assemblies of God:s församlingsplanterar-organ Church Multiplication Network (CMN). Bland annat är det rörelsens frontfigur Jeff Leake som nu har fått ett hjärta för Sverige.

Varför vill USA vara med och starta församlingar i Sverige?

– Pastor Jeff Leake har jobbat med oss i vårt missionsarbete runt om i världen och stått med oss länge. Han fick en vision om att starta 100 församlingar på tio år i USA. Redan på fem år hade han och hans team startat dem. Då kände han: Vad ska vi göra nu, Gud?

Svaret som Jeff Leake upplevde att han fick var att han skulle gå utanför landets gränser. Genom SOS Church hade han en naturlig koppling till Sverige, men CMN vill även vara med och starta församlingar i andra länder i Europa.

Så vitt Peter Almqvist vet finns de 100 församlingarna kvar och är aktiva. Han har själv tills nyligen bott i USA och arbetat med Jeff Leake.

Behövs det 30 nya församlingar i Sverige?

– Ja, 30, det är bara början. Det behövs hur många som helst. Det är bara att titta på hur Sverige ser ut, säger Peter Almqvist.

En del av församlingarna som startas kommer antagligen bli internationellt präglade, precis som SOS Church.

– Sverige blir ju mer mångkulturellt för varje dag som går, säger Peter Almqvist, men påpekar att församlingarnas inriktning kommer präglas av var de ligger.

Reaktionerna som han och SOS Church har fått har hittills endast varit positiva.

25–28 maj bjuder SOS Church tillsammans med Pingst in till missionskonferensen "30 new churches" (30 nya kyrkor) som ska äga rum i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Där kommer fokus vara just församlingsplantering.

Peter Almqvist berättar att mängder med pastorer från länder runt om i världen har hört av sig och meddelat att de ska försöka ordna visum så att de kan komma på konferensen.
Peter Almqvist välkomnar även Världen idags läsare till konferensen.

Han tycker att projektet med de 30 församlingarna känns "otroligt spännande".

– Jag tror att det är en ny tid för Sverige nu. Det känns som om Gud blossar liv i visionen och visar att det återigen är dags för Sverige att bli ett kristet land.

Jag tror att det är en ny tid för Sverige nu. Det känns som om Gud blossar liv i visionen och visar att det återigen är dags för Sverige att bli ett kristet land.

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...