Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

Från ”kippavandringen” i Stockholm mot antisemitism 2014. Foto: Johan Nilsson / TT

Vill slå "skyddsmur" vid nazistmarsch

Kom till Göteborg och markera mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) genom att stå med kippa utmed den nynazistiska organisationens marschrutt den 30 september. Den uppmaningen kommer från Vänskapsförbundet Sverige-Israel i Göteborg.

Nyheter · Publicerad 10:00, 20 sep 2017

Lokalföreningens ordförande och vice ordförande, Jörgen Knudtzon och Annelie Enochson, lägger fram förslaget i en debattartikel i Göteborgs-Posten denna vecka.

"Det är inte rimligt att Göteborgs och Sveriges judar ska stå ensamma mot detta," skriver de angående att Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att tåga genom staden den 30 september, bara några kvarter från synagogan på den judiska helgdagen Jom Kippur.

"Yttrandefriheten är så viktig att även avskyvärda idéer måste få luftas, men det är inte rimligt att judar i Göteborg 2017 ska behöva frukta för att ge sig till synagogan den 30 september".

Annelie Enochson säger till Världen idag att det mest effektiva sättet att visa motstånd mot NMR:s antisemitiska förintelseförnekelse och antisemitism, är att alla som vill demonstrera mot den tar på sig en kippa.

– Judarna i Sverige ska inte stå ensamma i det här, utan det är vi andra som ska göra det, som en markering. Tanken att stå utmed demonstrationsvägen, inte alltför långt från synagogan, och gärna alla männen med kippa på, säger hon.

– Jag hoppas att alla kristna ställer upp också, och hör av sig till mig eller Jörgen Knudtzon.

Förra veckan berättade författaren och debattören Marcus Birro att han kommer att stå vid synagogan på Yom Kippur i solidaritet med Göteborgs judiska församling den 30 september.

Och Svenska kyrkans domkyrkoförsamling i Göteborg, tillsammans med bland annat Interreligiösa rådet i Göteborg och Stiftelsen Torgny Segerstedts minne, arrangerar en manifestation som de kallar "Ord för motstånd och medmänsklighet".

"Vi läser gamla och nya antinazistiska texter från Sverige och övriga världen för att protestera mot nazismen och hylla ordet som befriande kraft," skriver arrangörerna, som tillägger att läsningarna hålls i domkyrkan och "i samband med böner och gudstjänster i heliga rum och i andra offentliga sammanhang från fredag 29 september till söndag 1 oktober".

Judiska centralrådet begärde på måndagen ett möte med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) för att framföra sin oro över att NMR i söndags marscherade genom Göteborg, som en upptakt inför demonstrationen den 30 september.

"Faktumet att denna marsch ägde rum på samma sträcka som den nazistiska organisationen nekats tillstånd att marschera på, visar med all tydlighet denna organisations totala brist på respekt för allt som ett demokratiskt rättssamhälle står för", skriver centralrådet, som vill "höra vad Sverige kommer att göra för att uppfylla såväl nationella som internationella åtaganden för att skydda sin judiska befolkning".

Judarna i Sverige ska inte stå ensamma i det här, utan det är vi andra som ska göra det, som en markering.

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier