Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Vill se ökat fokus på det profetiska i våra kyrkor – skrev bok

Den profetiska tjänsten får för lite utrymme i Sveriges församlingar. Det menar bibelläraren Åke Carlson som nu ger ut en bok i ämnet.

– Paulus säger att alla kan profetera så det är en gigantisk uppgift för ledarskapet i församlingarna att uppmuntra till detta, säger han.

Nyheter · Publicerad 11:00, 1 apr 2022

Åke Carlson har en mångårig erfarenhet av predikande och undervisning. Under flera decenniers verksamhet har han samlat på sig ett rikt material att ösa ur. Detta har nu resulterat i hans första utgivna bok, som har titeln Församlingens profetiska uppdrag.

– Den främsta anledningen till att jag skrev boken är att jag tycker mig se alltför lite av det profetiska i dagens församlingar, berättar han.

– I boken försöker jag avdramatisera hur vi som individer kan fungera i den profetiska dimensionen. 

Varför är det profetiska inte så vanligt i församlingarna?

– Jag tror att det finns för lite av undervisning och predikan som lyfter detta och även för få praktiska exempel. Bön i Anden föder fram det profetiska tilltalet, vars ursprung kommer från den helige Ande. Gud vill använda alla i församlingen på detta område. 

Vad innebär det att en församling lever i sitt profetiska uppdrag?

– Att det profetiska är något naturligt som alla kan komma in i, genom bön i tungotal som övergår till begripliga ord. Det är inte nödvändigt att förstärka en profetisk hälsning med ”så säger Herren”. Vi kan tala naturligt till varandra, i linje med Guds ord, där syftet alltid är uppmuntran, uppbyggelse och tröst. En viktig förutsättning för detta är att låta Guds Ande verka till omvändelse, gudsfruktan, helgelse och uppenbarelse.

Hur kan detta fungera i våra församlingar?

– Det profetiska behöver kombineras med bön i den helige Ande. Alltför ofta är det först i nöd och kris som vi söker oss närmare Gud. I bönen är det också viktigt att ge tillfälle till stillhet, då vi kan lyssna in vad Herren har att säga.

Behöver vi fler profeter i Sverige?

– Ja, det behöver vi. I Apostlagärningarna står det om profeterna Silas och Judas att de uppmuntrade och styrkte församlingen, det är den sanna profetiska tjänsten i NT. I förkunnelse och undervisning ingår även en profetisk dimension och uppenbarelse, som ledarskapet i församlingarna behöver förstå och öppna sig för.  

Vad är din förhoppning med boken?

– Att uppmuntra till en större öppenhet för det profetiska tilltalet i våra församlingar. Att alla troende ska bli inspirerade av den helige Ande och uppmuntras till att förmedla konkreta profetiska ord till undervisning, uppmuntran och tröst. Paulus säger att alla kan profetera så det är en gigantisk uppgift för ledarskapet i församlingarna att uppmuntra till detta.

Åke Carlson

Bor: Uppsala.

Aktuell med: Boken Församlingens profetiska uppdrag (Semnos).

Bakgrund: Utbildad mentalvårdare, verksam som pastor och bibellärare sedan 1988, i Uppsala, Göteborg och Umeå. Undervisar regelbundet i olika sammanhang i Sverige och utomlands. Jobbar delvis som snickare och montör.

Tips till den som vill förmedla profetiska ord: Be i tungotal; ta vara på tankar, bibelord, bilder och syner som kommer upp i ditt inre; bli stilla och ”lyssna in” konkreta budskap; fyll på ditt inre med Guds ord, så att den helige Ande har ett förråd att ”plocka” ur. 

Längtar efter att få se i Sverige: Att vi som prästen Esra i Gamla testamentet ska få ”ett ögonblick av nåd från Herren vår Gud”.

Har på gång: Manus till fler undervisningsböcker.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00