Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

I de svenska butikerna finns det många olika kycklingsorter som är halal-slaktade. Foto: Sara Andersson

”Vill inte äta kött som offrats åt Allah”

En halal-slakt görs alltid i Allahs namn. Hur ska man göra om man är kristen och inte vill äta sådant kött? undrar en person som är kritisk till slaktmetoden. Välj ett annat kött, menar butikerna.

Nyheter · Publicerad 12:39, 23 jan 2017

Diskussionen som pågår på Icas Facebooksida angående deras halal-slaktade kyckling rör många frågor. Förutom diskussion om vart halal-certifieringspengarna tar vägen och om huruvida djuret är bedövat eller inte, så förs det en debatt om halal-slaktens religiösa inslag.

”Hej ICA! Ni skriver att ’Halal-slakt innebär att djuret slaktas i närvaro av en troende muslim, i Allahs namn, vänt mot Mekka under bön.’ Hur gör jag som är kristen då när ni har ’offrat’ köttet åt Allah? Jag är inte muslim och aposteln Paulus uppmanar de troende att inte äta kött som offrats åt avgudarna”, skriver en kristen man.

Han får inget svar direkt från Ica, men flera av de personer som gett sig in i diskussionen menar att han kan välja ett annat kött.

Det är också det svar Världen idag får när vi kontaktar butikskedjorna.

”ICA har många olika kunder och vi vill tillhandahålla ett sortiment som kan möta våra kunders olika önskemål. Då ingår också kunder som har önskemål kring halal-märkta produkter. De som inte vill ha det är välkommen att välja andra produkter”, skriver Emelie Ericson, pressansvarig på Ica, i ett mejl till Världen idag.

– Vi märker ju våra produkter, så man är fri att fatta ett eget beslut i butiken, säger Elin Jarl, kommunikatör på Axfood, som äger butikerna Willys och Hemköp.

”Vi säljer många olika sorters kött och kan möta olika behov”, skriver Charlotta Åsell, pressansvarig på Coop.

Många av de personer som engagerar sig i Facebooktråden tycker ändå inte att halal-slaktat kött hör hemma i svenska butiker. ”Ica ska inte ha halal-slaktat kött alls, vi bor i Sverige och då rättar man sig efter våra seder och bruk”, skriver en användare.

Andra menar att det halal-slaktade köttet borde märkas ut tydligare, samt finnas på särskilda hyllor.

Somliga personer uppger att de tänker bojkotta butikskedjan. ”Då var det dags att sluta köpa kött på Ica”, skriver en person och ackompanjeras snart av flera andra.

Vill man bojkotta Ica på grund av halal-köttet får man bojkotta alla butiker, konstaterar andra personer.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00
Följ Världen idag i sociala medier