Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

På onsdag röstar Irak fram ett nytt parlament. En av kandidaterna är Inam Jasas, som bland annat vill skrota det lagförslag som vill tillåta barnäktenskap i landet. Foto: Eva Janzon

Vill hindra lag för barnäktenskap

Inam Jasas är en av 3 000 kvinnor och 6 000 män som tävlar om de 328 mandat som står på spel i Iraks parlamentsval på onsdag. Bland annat vill hon skrota lagförslaget som skulle legalisera barnäktenskap.

Nyheter · Publicerad 00:00, 28 apr 2014

– I dag gifter en del föräldrar bort sina unga flickor genom en imam, vilket är tillåtet enligt shiamuslimernas sharialagar. Men det äktenskapet är inte civilrättsligt giltigt, vilket det skulle bli med den nya lagen, säger Inam Jasas, som klädde sig i svart för att delta i en protest mot lagen på internationella kvinnodagen den 8 mars.
Hon menar att lagförslaget strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, och att de barnäktenskap som i dag ingås av socialt tvång eller ekonomiska skäl borde bekämpas med sociala medel istället för att legaliseras.
– Dessutom finns det gott om verkliga problem att prioritera i landet. Vi har inte ens en godkänd regeringsbudget för 2014, och människor dör varje dag i terrordåd och strider.
Sedan de amerikanska trupperna lämnade Irak 2011 har våldsspiralen mellan shiamuslimer och sunnimuslimer ökat, och inbördeskriget i Syrien hotar att pilla in över landets gränser.
Inget val kommer att kunna hållas i delar av den sunnidominerade Anbare-provinsen, där säkerhetsstyrkor och militanta islamister strider om kontrollen över städerna Ramadi och Faluja.

Inam Jasas flydde till Sverige från diktatorn Saddam Husseins Irak 1991. Under 20 år arbetade hon som tolk och journalist i Sverige, och återvände för första gången till Irak 2011. Genom att börja arbeta inom TV skaffade hon sig en plattform som journalist, skådespelare och programledare.
Första tiden i Irak var hon optimistisk, berättar hon.
– USA hade lämnat landet och jag var full av hopp. Jag träffade tänkande, reflekterande människor som ville förändra landet till det bättre. Men ju längre perioder jag stannade där, desto tydligare såg jag att problemen var större än jag först trott.

Gradvis växte övertygelsen om att hon skulle kunna påverka mer genom politiken än genom media.
Inam Jasas beskriver ett land där rädslan för våld dominerar vardagen, och hanteras genom mer våld, sekterism, svågerpolitik och populistiska utspel.
– Vi behöver verklig rättssäkerhet, sekulära lagar och fungerande civila institutioner.

Hon tror inte på privilegier för olika befolkningsgrupper, och menar att landets kristna minoritet i en idealsituation inte skulle behöva en egen provins i Ninevehområdet, vilket utlovats av regeringen.
– Det är bra som en tillfällig lösning, om det gör att människor känner sig trygga och väljer att stanna i landet. Men man ska kunna utöva sin religion var man än befinner sig, och jag vill kunna fortsätta att besöka en kyrka i Bagdad även i framtiden, och inte behöva resa till enklaver, säger Inam Jasas.

Den partikoalition hon anslutit sig till heter al Wataniya, Iraks nationella rörelse. Den leds av den sekuläre shiamuslimen Ayad Allawi, som trots en majoritet av röster i det förra valet inte förmådde bilda regering. I stället leds regeringen av Nouri Maliki, som också tippas vinna valet.

Till skillnad från många andra kandidater har Iman Jasas varken tagit stöd av släkten eller partiapparaten i sin kampanj, och hon har själv bekostat den broschyr på arabiska som hon delat ut bland röstberättigade sverige-irakier under sitt besök i Stockholm.

Inam står på plats 40 på partiets vallista i Bagdad, och anser sig ha goda chanser att komma in i parlamentet.
– Det är klart det blir tufft. Om inte min dotter, som studerar på universitet i Stockholm, varit 20 år nu skulle jag aldrig gjort det här. Men nu gör jag som jag alltid gjort, och kör 100 procent.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...