HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Norge bör lagstifta mot utnyttjande av surrogatmödraskap, menar Bioteknologirådet. Bilden visar en baby som fötts av en surrogatmor i Indien i famnen på sin japanska farmor. Foto: Mustafa Quraishi / AP / TT

Vill hindra handel med barn

Surrogatmödraskap bör även fortsättningsvis vara förbjudet i Norge, och det bör också förbjudas att utnyttja sådana tjänster utomlands. Det menar Bioteknologirådet, som hävdar att barnens bästa kräver ett förbud.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 maj 2015

Bioteknologirådet, som är ett rådgivande organ inrättat av regeringen, enades på onsdagen i förra veckan om att kommersiella surrogatmödraskap inte bör tillåtas, med tanke på barnens bästa. "Oberoende av hur surrogatmödraskap regleras måste barnen tillförsäkras samma rättigheter och möjligheter som alla andra barn", sade rådet i ett uttalande.

Det bör också vara straffbart att ingå kommersiella avtal med en surrogatmor eller verksamhet som förmedlar sådana tjänster i Norge och utomlands, enades en majoritet på tio ledamöter om. I dag finns inget sådant förbud.

En majoritet på 13 medlemmar uttalade sig också mot icke-kommersiellt, altruistiskt surrogatmödraskap. Två av rådets medlemmar menar att det kan vara acceptabelt under vissa förutsättningar.

Bioteknologirådets uttalande faller inte i god jord hos en överraskad Bård Nylund, ledare för Landsföreningen för lesbiske, homofile, bisexuella och transpersoner, LLH.

– Detta är en mycket totalitär attityd, då resultatet av de ansträngningar människor gör är att man sätter barn till världen, säger han till NTB.

Nylund hoppas nu att politikerna i Stortinget "inte är lika totalitära" som Bioteknologirådet.

– LLH är eniga med Bioteknologirådet i att säga nej till kommersiellt surrogatmödraskap, men vi vill att altruistiskt surrogatmödraskap tillåts under en prövotid, säger han.

Om Bioteknoligirådets uttalande varit lag de senaste åren kunde det ha hindrat en rad välkända norrmän från att skaffa barn. 2012 fick rikspolischefen Øystein Mæeland och hans manliga sambo två barn med hjälp av surrogatmödrar i USA. Samma höst reste kronprinsessan Mette-Marit till Indien för att hämta ett nyfött tvillingpar till ett homosexuellt par hon är vän med.

Bioteknologinämnden, föregångaren till Bioteknologirådet, menade 2011 att ett lagförbud mot surrogatmödraskap utomlands inte skulle vara effektivt, då det skulle vara omöjligt att kontrollera. Dessutom hävdade nämnden då att ett förbud skulle drabba olika tänkbara föräldragrupper på olika sätt.

Vebjørn Selbekk, chefredaktör för norska Dagen, skriver i en kommentar att Bioteknologirådet, ställningstagande att göra det straffbart att använda sig av surrogatmödrar utomlands är riktigt: "Sällan blir den himmelsvida skillnaden mellan den rika och den fattiga delen av världen mer synlig än i den här typen av frågor. Surrogatmödraskap bör kallas vid sitt rätta namn: Människohandel."

Här i Sverige väntas regeringens utredare, lagman Eva Wendel Rosberg i juni presentera sitt ställningstagande till om surrogatmödraskap ska tillåtas eller inte.

Bland riksdagspartierna har Kristdemokraterna och Vänsterpartiet tagit ställning emot, och Miljöpartiet för, medan övriga partier vill avvakta utredningen innan de tar ställning.

Silje Rognsvåg / Norska Dagen
David Högfeldt
redaktionen@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...