Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Förskollärare behöver redskap för att kunna undervisa barn i sex- och samlevnad, menar två lärarstudenter. Förskolan på bilden har inget samband med texten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vill att förskollärare ska kunna undervisa i sex och samlevnad

Alla förskollärare bör utbildas i sex- och samlevnadsundervisning. Det skriver Maria Guthke, ordförande för Lärarförbundet student, i en debattartikel i Metro. ”Som förskollärare spelar vi en avgörande roll för barns utveckling av förhållningssätt till sex och sexualitet”, menar hon.

Nyheter · Publicerad 11:00, 7 feb 2019

Sex och samlevnad är en obligatorisk del av lärarutbildningen för dem som studerar till grundlärare för årskurs 4–6. Nu höjs röster för att ämnet ska bli obligatoriskt även för den som studerar till förskollärare.

”På många förskolor arbetar vi redan med saker som hör till sex- och samlevnadsområdet, som känslor, integritet och att lyssna på varandras ja eller nej. Det här måste läras ut redan på förskollärarprogrammet”, skriver Maria Guthke, ordförande för Lärarförbundet student, och David Bland, förskollärarstudent, i en debattartikel i Metro.

De menar att förskollärare behöver redskap för att kunna leva upp till läroplanens mål om att alla barn ska få förutsättningar att utveckla sin identitet och bli medvetna om rätten till sin kroppsliga integritet.

”Som förskollärare spelar vi en avgörande roll för barns utveckling av förhållningssätt till sex och sexualitet”, skriver de.

Förslaget både hyllas och sågas i sociala medier.

”Helt sjukt”, ”låt barn vara barn”, skriver en person på Metros Facebooksida.

”Väldigt olyckligt namn för undervisningen, men barn har väl rätt att lära sig att de får säga nej, att respektera nej och att vara bekväma och den de är”, skriver en annan.

”Ska väl pratas om i hemmet, föräldrarnas ansvar tycker jag”, skriver en tredje.

Förslaget om att göra sex- och samlevnadsundervisning obligatorisk i fler lärarutbildningar är inte nytt.

”Låt sex- och samlevnadsundervisning bli ett obligatoriskt moment i utbildningen”, skrev RFSU i en skrivelse till utredning om lärarutbildningen 2008, rapporterar Lärarnas tidning.

Även C-ledaren Annie Lööf har uttryckt samma önskan.

”Vi vill införa sex och samlevnad som ett obligatoriskt ämne på lärarutbildningen”, sade hon i sitt jultal 2017.

Vi vill införa sex och samlevnad som ett obligatoriskt ämne på lärarutbildningen.

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...

Tröttsam normbrytande propaganda i kulturen

Ledare Kanske var kulturens förfall det tydligaste tecknet på Romarrikets förestående undergång. När det som en gång varit en blomstrande antik kultur föll...