Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan
1 Reformationen har haft genomgripande betydelse för utvecklingen på många områden, allt ifrån kyrka och stat till bildning, ekonomi och kultur.
Den främjade läs- och skrivkunnigheten och bidrog därmed i förlängningen till utvecklingen av demokratin.
Den protestantiska prästfamiljen blev en kulturfaktor och bemyndigandet av varje döpt bidrog till moderniseringen. Samtidigt blev reformationen en klangbotten för en lång period av politiska strider som påverkade statsbildningar i Europa.
Reformationen har påverkat inte bara Svenska kyrkan och andra reformatoriska kyrkor, den har präglat hela samhället.
Man kan till och med säga att i den mån som Sverige är sekulariserat är det ”lutherskt sekulariserat”.
2 Ja, självklart, eftersom Svenska kyrkan är ett evangelisk-lutherskt samfund. Vi är medlem i Lutherska världsförbundet, som är en kyrkogemenskap av 145 lutherska kyrkor i hela världen.
Efter 500 år är det kanske lättare än någonsin att uppnå en balanserad syn på reformationen som kan uppmärksamma både kontinuitet och splittring, förtjänster och förtryck.
Vi uppmärksammar reformationsjubileet i en anda av ekumeniskt ansvarstagande, global medvetenhet och fortsatt reformationsvilja.
Den gemensamma högtiden i Lund och Malmö den 31 oktober 2016 med ledningen för Lutherska världsförbundet och Påve Franciskus har gett positivt eko runt om i världen.
Det befriande budskapet om att frälsning inte kan köpas, utan bara tas emot genom Guds nåd, är lika angeläget i dag som för 500 år sedan!