Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Mötet med Jesus revolutionerade livet för paret Tommy och Carina Lilja i Sölvesborg. Det blev också början på ett äventyr de aldrig hade kunnat drömma om. - Det som vi gör i dag fanns inte i vår föreställningsvärld. Och det är inte vi som har gjort detta, det är Guds goda hand över våra liv, säger paret som nu har hela världen som arbetsfält. Foto: Rebecka Lilja

Viktigare än karriären

Fina jobb, hus och kärlek. Tommy och Carina Lilja hade allt – när de upptäckte att de saknade det viktigaste.I dag påverkar Sölvesborgsparet miljontals människor med evangeliet om Jesus Kristus.

Nyheter · Publicerad 00:00, 15 feb 2012

Båda är uppvuxna i Sölvesborg i södra Blekinge. Här är frikyrkan traditionellt svag och både Tommy och Carina växte upp utan en tanke på Gud.
– I vår släkt trodde vi att dopet bara var en ceremoni då man fick sitt namn, ler Tommy.
Lika oviktig var Gud i Carinas familj, sånär som på en gammalfarfar som hade varit präst.
Tommy och Carina var 23 år när de blev ett par. Det var två flitiga människor med karriärsambitioner som startade sin livsbana ihop. Carina var biomedicinsk analytiker och redan yrkesverksam; Tommy var i full färd med att fullborda sin lärarutbildning. 1987 köpte de hus och samma år föddes det första barnet.  
Att paret Lilja skulle vända sig till Gud var helt osannolikt
– Vi hade det hur bra som helst, skrattar Carina, och någon livskris var det inte tal om.
– Absolut inte, bekräftar Tommy.  

Men saker och ting skulle förändras Det började med det där kristna tvillingparet på lärarutbildningen som utmanade Tommy med frågor om tron. Till en början tog han ingen notis alls.
Vid ett tillfälle råkade han få ett exemplar av den hinduiska skriften Baghavad Ghita i sin hand. Han beslöt att läsa den för att göra intryck på sina ”religiösa” kurskompisar. Men kurskompisarna verkade inte alls imponerade.
I stället utmanade de Tommy att pröva Bibelns Gud genom att be till honom. Och Tommy prövade: ”Jesus om du finns så vill jag att du ska finna mig”, försökte han på knä hemma i sovrummet.
– Ingenting hände och jag kände mig både dum och generad. Hur kunde jag, stora vuxna karln, böja knä på det här viset?
Nu upplevde Tommy hur han gick in i ett mörker som han inte upplevt tidigare.
– En natt drömde jag till och med om djävulen, trots att jag inte trodde på honom.

Men mörkret skulle få ett slut. Det hände när Tommy en natt vaknade och fick se ett stort ljus i rummet. Carina i sängen bredvid såg inte, men Tommy såg - och han visste att det var Jesus.
– När jag vaknade upp nästa morgon hade tron flyttat in i mig. Jag bara visste att Gud lever och att Jesus är hans Son, säger Tommy.
I skolan där han nu hade börjat som lärare, berättade en kollega att hon var kristen.
”Det är jag också”, svarade Tommy instinktivt.
Efter viss tvekan tackade han också ja då hon inbjöd honom att följa med till hennes kyrka, Filadelfia i Sölvesborg. En tid senare lät Tommy döpa sig, 29 år gammal.
Carinas reaktion på makens omvändelse var distinkt: ”Du får gärna gå i kyrkan men lämna mig utanför!”

Men isen skulle tina och när pingstpastorn tittade in en sväng på ”lilljulafton” frågade han Carina hastigt: ”Får jag be för dig?”
– Jag svarade ja, berättar Carina och minns fortfarande inte varför.
Men frälst blev hon och snart också döpt. En spännande resa hade därmed börjat för paret Lilja. Redan tre år efter dopet fick Tommy kliva in som i pastor i pingstförsamlingen. Hans enda merit var en teol. kand. som hans läst in på distans men utan pastorspraktik.
– Vi visste inte vad vi gjorde, konstaterar paret.
För den unge pastorn väntade utmaningar. Men också komiska incidenter. Som när Tommy skulle officiera vid en begravning utan att ha en aning om vad ett griftetal var.
– Det tog mig tre begravningsgudstjänster innan polletten trillade ned, garvar han.
Frikyrkokultur och frikyrkopolitik var främmande begrepp för paret. Sina viktigaste intryck hämtade det unga pastorsparet istället från den unga Livets ords-rörelsen.
– Om det är något som har påverkat oss och vår tjänst så är det Ulf Ekmans undervisning om att höra och göra. Konsekvensen av detta är det som vi står i idag, säger Tommy Lilja och syftar på ett omfattande arbete med församling och global mission.
När Tommy blev pastor var barnen tre och sex år, och Carina jobbade fortfarande på sjukhuset i Kristianstad. Samtidigt började paret Lilja få en längtan efter att nå många fler med de goda nyheterna om Jesus. Runt sekelskiftet startade de därför PTL ministries – en organisation som i dag arrangerar stora evangelistiska kampanjer i en rad olika länder. Man jobbar också aktivt med att hjälpa judar som vill emigrera till Israel.
PTL blev en parallell gren till pingstförsamlingen som 2001 bytte namn till Folkkyrkan.

Det växande arbetet skulle kräva personal och Carina erbjöds därför en halvtidstjänst med ansvar för bokföring och löner. Ungefär samtidigt blev hon kontaktad av sin chef på sjukhusets centrallaboratorium. Denna förklarade att hon skulle gå i pension och att Carina nu skulle få jobbet istället. Döm av hennes förvåning när Carina sa nej till den fina och välbetalda tjänsten.
– Jag tänkte inte på status eller pengar. Församlingen och PTL var så mycket viktigare och jag trivdes så bra med arbetet där. Det här beslutet har jag aldrig ångrat senare heller, säger hon.
Innan Tommy klev på pastorstjänsten hade han hunnit tjänstgöra en period som rektor i en kommunal skola. Även sedan han blev pastor har han erbjudits att komma tillbaka i rektorstjänst.
Som pastor har Tommy profilerat sig som mycket kunnig i ledarskap och bland annat gett ut en prisbelönt bok i ämnet. Om han hade stannat kvar i skolvärlden hade han vid det här laget sannolikt varit skolchef eller något ännu högre.
Jag ska just fråga paret om det har varit värt att betala det här priset, då jag avbryts av Carina.
– Det är inget pris, intygar hon envist och fnittrar.
Paret menar nämligen att de har fått så mycket mer tillbaka än vad de har satsat. Genom sina beslut har de fått se hur världen bokstavligt har öppnat sig för dem.
– Innan jag blev frälst hade jag knappast varit utanför Sölvesborg. I dag är jag på resande fot fyra månader om året och vi har kampanjer i alla världsdelar utom Australien, säger Tommy.
Hur ser era framtidsplaner ur?
– Vi tänker större, mer och bättre (Tommy svarar som den evangelist han är. Carina skrattar tyst, men utan att protestera).
– Vår längtan är att kunna vara en av många aktörer som är med och påverkar global evangelisation, fortsätter Tommy.
De båda makarna får nypa sig i armen för att fatta vad deras enkla ja till Jesus har inneburit.
– Det är Guds nåd att vi är i där vi är i dag, det är ett enda stort mirakel.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...