Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

ViD Helg träffar Anita Barker: Det omöjliga blev möjligt med Gud

Nyheter · Publicerad 07:00, 23 dec 2009
Det omöjliga blev möjligt med GudAtt spela baseball, skriva böcker och resa sig ur de bittraste motgångar. I hela sitt liv har den blinda förkunnaren Anita Barker Andersen ägnat sig åt det omöjligas konst ihop med Gud.
– Det är lite av en sport för mig att se det positiva i allt, säger den ungdomligt sinnade 64-åringen.


Det verkar helt normalt när hon tar kommandot och visar vägen in på restaurangen vid Eurostop i Örebro. Desto märkligare blir det när man tänker på att denna kvinna endast har två procents syn.
– Jag brukar vilja gå först. Men som tur är finns det andra som hejdar mig ibland, skrattar Anita Barker Andersen med en god portion självdistans.
I höst har hon offentliggjort sin smått fantastiska livsresa i självbiografin "Fångad av hopp".
Där berättar hon om uppväxten i ett varmt troende EFS-hem i Skåne. Men när ungdomen var som grönast slog den till, den extremt ovanliga ögonsjukdom som troligen skulle göra den 15-åriga flickan blind.

I en blandning av envishet, Guds tillit – och ren chock, vägrade Anita Barker att acceptera diagnosen.
– Jag stängde av mina känslor och bestämde mig för att klara mig med Guds hjälp.
Hon tittar på mig med klara bruna ögon som vore hon seende. Men sanningen är att kvinnan framför mig är nästan blind – dock utan vit käpp och med ett makalöst självförtroende.
17 år gammal gick hon ut som EFS-evangelist. Hon fick god hjälp av sångrösten – och den nya tekniken.
– Vi startade EKO-teamet som var en av Sveriges första musikgrupper med elinstrument i kyrkorna, berättar Anita Barker Andersen.
Teamet gjorde tre skivor, framträdde i Sveriges Radio och turnerade i svenska folkparker.
– Vi fick be med många till frälsning och en längtan väcktes i mig att få hjälpa människor som hade det svårt.

Som 19-åring reste hon till London för att delta i Frälsningsarméns arbete med föräldralösa i slummen. I självbiografin berättar hon hur hon på vägen dit fick dela tågkupé med filmstjärnan Michael Landon, känd från Lilla huset på prärien och Bröderna Cartwright. "När vi skildes i Amsterdam, ville han att vi skulle träffas igen i London. Men jag bestämde mig för att nu var det Frälsningsarmén och inte romantik som gällde", skriver Anita Barker om den dråpliga händelsen.
23 år gammal bar det av till USA och arbete i den kristna organisationen Teen challenge. Kallelsen att tjäna Gud växte och snart tog hon in på bibelskolan "Faith school of theology". Vid antagningen valde Anita Barker att tiga om att hon inte kunde läsa vanliga böcker. Hon ropade i stället till Gud om hjälp, och redan andra dagen fick hon en profetisk hälsning: "Jag ska hela dina blinda ögon, och tills det sker ska du gå i tro som om du redan var helad".

Nu började märkliga saker att inträffa.

Storgåva från megakyrka ska rädda ofödda

Abort. En amerikansk megakyrka vars pastor kunde ha aborterats av sin mor, har donerat 50 000 dollar – drygt 460 000 kronor, till ett rådgivningscentrum för...

Paulus brev hyllades av författare i Sveriges Radio

Media. Vi behöver Paulus mer än någonsin. Det skriver författaren Mattias Hagberg i en essä som publicerats av Sveriges Radio. I texten finns både bibelord...