Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Vicepresident Pence bad mot corona – hyllas och hånas

I USA har vicepresident Mike Pence fått ansvaret att leda landets insatser mot Covid-19-viruset. Pence och hans coronavirusgrupp ska också ha bett till Gud, enligt ett inlägg med bild, som bland annat publicerats av den kristna bloggaren Elizabeth Johnston.

Nyheter · Publicerad 15:00, 2 mar 2020

På bilden ses Mike Pence, som har kallat sig för ”evangelikal katolik”, och 15 andra personer böja sina huvuden i gemensam bön, och bloggaren Johnston, en tiobarnsmor med över 700 000 följare på Facebook, kommenterar med orden:

”Vicepresidenten Pence ber med Coronavirusgruppen. Den här administrationen bjuder in Guds hjälp. Fortsätt att bära dem i bön.”

Inlägget har sedan delats över 20 000 gånger. 

Samtidigt kommer kritik mot Pences tilltag att vända sig till Gud. En av kritikerna är Demokraternas presidentkandidat Bernie Sanders. I ett Twitter-inlägg ger Sanders vicepresidenten epitetet ”Pence, som ville be bort en Hiv-epidemi”.

Den epidemi som Sanders syftar på, var en snabb smittspridning av Hiv i delstaten Indiana år 2015, då Pence var delstatens guvernör. Över 200 människor smittades då av Hiv-viruset i länet Scott County, motsvarande nära en procent av befolkningen. Pence har sedan kritiserats för att han skulle ha agerat för sakta, genom att han avvaktade med att införa ett sprututbytesprogram för att stävja smittspridningen i Scott County, och samtidigt ha sagt att han skulle ”gå hem och be över saken”. Två månader efter att Hiv-utbrottet upptäcktes ska Pence till slut ha signerat en lag för att införa sprutbytesprogrammet i det drabbade länet. 

New York Times rapporterade under måndagen att USA fått sina två första dödsfall på grund av det nya coronoviruset i helgen, båda i delstaten Washington i nordvästra USA. De båda döda var “äldre vuxna med underliggande hälsoproblem”, skriver tidningen.

Antalet bekräftade smittade i USA ska också ha stigit snabbt, från 65 på fredagen till 88 mindre än två dygn senare.

I Sverige höjer Folkhälsomyndigheten risken för allmän spridning av coronaviruset i från ”låg” till ”måttlig”.

Bedömningen baseras inte på situationen i Sverige, där 14 fall hittills har rapporterats, utan till stor del på läget i Europa, där hundratals personer på kort tid smittats, skriver TT.

Myndigheten vill nu stoppa direkta flygförbindelser med Iran med anledning av coronavirusets utveckling där.

Vicepresidenten Pence ber med Coronavirusgruppen. Den här administrationen bjuder in Guds hjälp. Fortsätt att bära dem i bön.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier