Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Vicepresident Pence bad mot corona – hyllas och hånas

I USA har vicepresident Mike Pence fått ansvaret att leda landets insatser mot Covid-19-viruset. Pence och hans coronavirusgrupp ska också ha bett till Gud, enligt ett inlägg med bild, som bland annat publicerats av den kristna bloggaren Elizabeth Johnston.

Nyheter · Publicerad 15:00, 2 mar 2020

På bilden ses Mike Pence, som har kallat sig för ”evangelikal katolik”, och 15 andra personer böja sina huvuden i gemensam bön, och bloggaren Johnston, en tiobarnsmor med över 700 000 följare på Facebook, kommenterar med orden:

”Vicepresidenten Pence ber med Coronavirusgruppen. Den här administrationen bjuder in Guds hjälp. Fortsätt att bära dem i bön.”

Inlägget har sedan delats över 20 000 gånger. 

Samtidigt kommer kritik mot Pences tilltag att vända sig till Gud. En av kritikerna är Demokraternas presidentkandidat Bernie Sanders. I ett Twitter-inlägg ger Sanders vicepresidenten epitetet ”Pence, som ville be bort en Hiv-epidemi”.

Den epidemi som Sanders syftar på, var en snabb smittspridning av Hiv i delstaten Indiana år 2015, då Pence var delstatens guvernör. Över 200 människor smittades då av Hiv-viruset i länet Scott County, motsvarande nära en procent av befolkningen. Pence har sedan kritiserats för att han skulle ha agerat för sakta, genom att han avvaktade med att införa ett sprututbytesprogram för att stävja smittspridningen i Scott County, och samtidigt ha sagt att han skulle ”gå hem och be över saken”. Två månader efter att Hiv-utbrottet upptäcktes ska Pence till slut ha signerat en lag för att införa sprutbytesprogrammet i det drabbade länet. 

New York Times rapporterade under måndagen att USA fått sina två första dödsfall på grund av det nya coronoviruset i helgen, båda i delstaten Washington i nordvästra USA. De båda döda var “äldre vuxna med underliggande hälsoproblem”, skriver tidningen.

Antalet bekräftade smittade i USA ska också ha stigit snabbt, från 65 på fredagen till 88 mindre än två dygn senare.

I Sverige höjer Folkhälsomyndigheten risken för allmän spridning av coronaviruset i från ”låg” till ”måttlig”.

Bedömningen baseras inte på situationen i Sverige, där 14 fall hittills har rapporterats, utan till stor del på läget i Europa, där hundratals personer på kort tid smittats, skriver TT.

Myndigheten vill nu stoppa direkta flygförbindelser med Iran med anledning av coronavirusets utveckling där.

Vicepresidenten Pence ber med Coronavirusgruppen. Den här administrationen bjuder in Guds hjälp. Fortsätt att bära dem i bön.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Regeringen vill göra det förbjudet att delta i terrorgrupp

Politik. Regeringen går vidare med en lagrådsremiss för att kriminalisera deltagande i terrororganisation. –... fredag 3/2 13:00

SAU:s nye ledare vill ”möblera för gudsmöten”

Församling. Från pastor till generalsekreterare för Svenska alliansmisionens ungdom (SAU). Den 1 mars... fredag 3/2 12:02

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00