Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

”Vi slår på samma spik”

Häftiga talare eller kända musiker står inte i fokus när Oasrörelsen anordnar sommarkonferens. Nej, här slår man på samma spik varje år: Fokuset på Guds ord och kraften i den helige Ande. För andra året i rad äger Sommar-oas rum i Jönköping.

Nyheter · Publicerad 09:43, 22 jul 2016

Glädje, inspiration och undervisning utifrån Bibeln i den helige Andes kraft. Det är vad som kännetecknar Sommar-Oas om man frågar Oasrörelsens inspiratör Berit Simonsson.

– Det är en väl använd semestervecka där deltagare rustas för att leva sina kristna liv i vardagen på de olika platser där vi bor och lever, säger hon.

Till skillnad från andra konferenser så flyttar Sommar-Oas runt till olika platser i vårt land. I år är man för andra året i rad i Jönköping.

Vad kommer vara speciellt med årets konferenser?

– Det viktiga för Oas är inte att ha “nyheter” eller ännu häftigare innehåll vid varje konferens, det viktiga är att uthålligt och envist “slå på samma spik”, och spiken är att på olika sätt lyfta fram Guds ord och kraften i den helige Ande, säger Berit Simonsson och fortsätter:

– Vi behöver alla ta del av de skatterna i den tid som är.

Några specifika inriktningar blir det dock. I Jönköping kommer det vara fokus på arbetslivet, med mycket uppmuntran till att vara kristen i sin vardagssituation där hemma.

Bland talarna som kommer till Jönköping finns Syster Karin från Alsike kloster, som kommer berätta om deras arbete med flyktingar, Andrew Watson, biskop från England, som bland annat kommer ha en särskild dag för präster och pastorer och Albert Veksler som är äldste i den messianska Christ church i Jerusalem.

Temat på konferensen i Jönköping är ”När de såg upp, så såg de ingen utom Jesus!”. Det är hämtat från Matteusevangeliet 17:8 och är tänkt att hjälpa deltagarna att fokusera på vad som är det riktigt viktiga i livet.

Vad har ni mer för förväntningar?

– Att Herren själv ska möta oss med nåd, glädje och kraft till förnyad tjänst i vår vardag därhemma, säger Berit.

För dryga trettio år sedan spirade på många håll inom Svenska kyrkan en längtan efter Andens gåvor och liv. Vid en förnyelsekonferens på Åh stiftsgård 1983 utsågs en Referensgrupp för andlig förnyelse i Svenska kyrkan. 1989 bytte man namn till Oasrörelsen, och den fick tidigt sitt starkaste fäste i Göteborgs stift med sin starka väckelsetradition. Oasrörelsen fick också ett tydligt stöd från biskop Bertil Gärtner.

1992 började Oas hålla sommar­möten i Hunnebostrand. Mötena växte snart ur den lilla kostymen, och har sedan dess normalt hållits två år i rad på större orter, oftast i Västsverige.

Genom åren har Oasmötena dragit till sig allt fler människor – både från Svenska kyrkan och från andra samfund – som törstar efter mer av Gud och glädjen i honom och hans ord. De har känt sig hemma i kombinationen av enkelhet och skärpa, och i det fokus på förbön, bikt och profetia som utmärkt Oasrörelsen.

Oasmötena har ända från sin början välkomnat talare från flera kyrkor och samfund, men utan att ge upp sin identitet som bibelcentrerad, karismatisk rörelse. Viktiga talare genom åren har varit exempelvis prosten Bengt Pleijel. Av internationella talare kan nämnas den karismatiske anglikanen Colin Urquhart och påvens predikant Raniero Cantalamessa.

Det är en väl använd semestervecka där deltagare rustas för att leva sina kristna liv i vardagen på de olika platser där vi bor och lever.

Evangeliets erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Upprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00