KDU har tidigare haft en del interna stridigheter. Hur upplever du läget i förbundet just nu?
– Det är ett naturligt inslag i alla ungdomsförbund med olika falanger. Det där går också i vågor eftersom det är en ständig omsättning av människor. Men just nu skulle jag säga att det är lugnt i KDU, det betecknas också av att vi kunde välja ny förbundsledning med enighet.
Hur stort inflytande har KDU på Kristdemokraternas politik?
– Det är svårt att mäta, men jag tror vi är en ganska stark kraft i kristdemokratin. Vi har en röst i partistyrelsen och det handlar om att ta vara på det på bästa sätt. Sedan lyssnar media en del på de politiska ungdomsförbunden, där kan man också påverka.
Vilka frågor ska KDU driva framöver?
– Jag vill att vi ska tala mer om jobb, företagande, ekonomi och utbildning. Men också socialpolitik. Familjepolitiken ska inte heller tonas ned, den kommer in på olika sätt i de områden jag nämnt.
Kan du specificera vad KDU kommer att arbeta för i de här områdena?
– Det gäller att hitta frågor som vi kan sticka ut med. Familjepolitiken är en sådan. Men då kan vi inte driva vårdnadsbidraget i sin nuvarande form, det är inte tillräckligt, det känns nästan löjligt. Vi behöver total valfrihet, någon typ av barnomsorgspeng kan vara en lösning.
– En annan sak är rättspolitiken, där inget av allianspartierna har initiativet i dag. Vi ska tala om trygghet ute på stan, ökad närvaro av patrullerande poliser, bättre brottsförebyggande insatser och rättvisa straff för brott. I min värld ska det vara strängare straff när det kommer till vålds- och sexualbrott än till exempel stöld.
Nyligen fick KD kritik av Roland Poirier Martinsson på Timbro i en krönika i Svenska Dagbladet där han skrev att ni är det parti som varit tystast när abortdebatten nu vaknat igen. Håller du med?
– Jag vet inte om vi varit tystast, men han kan ha en poäng. Det kan finnas en rädsla för att uttala sig i den här frågan där det finns mycket fördomar mot partiet. I KDU har vi inga problem att uttala oss eller göra utspel i abortfrågan, även om vi inte ser den som den viktigaste för oss.
Hur ser du på att sänka den övre veckogränsen för aborter?
– Det har jag ingen åsikt om, KDU:s fokus när det gäller detta är att minimera antalet oönskade graviditeter.
Vissa menar att KD:s riksting i sommar är ett vägval mellan ökad liberalism eller fortsatt konservatism, bland annat partiets ståndpunkt i hbt-frågor kommer att diskuteras. Är det ett vägval?
– Det är nog en överdrift att kalla det vägval utifrån till exempel hbt-frågorna. Däremot hade vi ett val i höstas där KD inte lyckades. Där har du det stora problemet nu, att det inte är tydligt vad vi står för eller vad en röst på oss innebär. Vi måste nu sätta ner foten och besluta vilka frågor vi ska driva. Det är det som är vägvalet inför rikstinget.
Vad tycker du om att KD i år finns representerat på Pride?
– Jag tror inte att gemene stockholmare ser en tydlig koppling mellan Pride och partipolitik utan snarare att man tycker det är en trevlig tillställning. Har vi möjlighet att vara på plats och berätta vad vi står för så är väl det bra. Det innebär inte att vi ändrar vår politik.
Kommer KDU att vara med på Pride?
– Inte som förbund, nej.
Vad är målsättningarna framöver?
– Att vi ska se ännu fler bli medlemmar och också att fler blir aktiva medlemmar. Vi vill vara med och driva politik för tillväxt men där människan står i centrum. Samtidigt ska vi också vara en ideologisk vakthund för KD.