HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Ebba Busch Thor i samband med SvD:s politikerutfrågning sedan det blivit klart att hon är ensam kandidat till posten som KD:s partiledare. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

”Vi ska stå upp för kristna värderingar”

Bara en av de fyra kandidater som gav sig till känna och ville bli Göran Hägglunds efterträdare är kvar. Allt talar för att Kristdemokraternas nästa partiledare heter Ebba Busch Thor. Och hon tror att det som ska öka stödet för KD är större fokus på partiets ideologi.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 mar 2015

Efter att Jakob Forssmed dragit tillbaka sin kandidatur återstår nu bara Ebba Busch Thor i valet till ny partiledare för Krist­demokraterna. Under torsdagen gick tiden ut för distrikten att inkomma med sina nomineringar och det står klart att Busch Thor fått ett överlägset stöd. På torsdagseftermiddagen hade hon nominerats av 18 distrikt samt Senior-, Ungdoms- och Student­förbundet. Forssmed har fått stöd av tre distrikt när fortfarande några ännu inte gett besked.

Själv vill hon dock inte ta ut någon seger i förskott.
– Ingenting är klart förrän valberedningen fullföljt sitt arbete och presenterat en partistyrelse och klubban fallit den 25 april, säger hon, men uttrycker glädje över stödet hon fått.

– Jag är djupt tacksam och glad över det stora och breda förtroende som visats mig under den här perioden, det känns ärofyllt.

En utmaning som såväl Alf Svens­son och Göran Hägglund haft, och som också väntar Ebba Busch Thor, är att försöka bryta den så kallade fromhetsvallen, alltså att bredda väljarunderlaget till fler utanför den kyrkliga sfären.

– Jag tror inte vårt fokus ska vara på att bryta fromhetsvallen utan vi når fler väljare genom att vara konsekventa och tydliga med vårt ideoligiska anslag. Att stå upp för kristna värderingar och människors lika och unika värde. Vi ska främja goda värderingar och ett varmare samhälle genom att ge människor större inflytande över sin egen vardag.

Hon nämner familjens rätt till valfrihet, att underlätta för företag att anställa fler samt att göra det lättare för civilsamhället att ta större ansvar som tre viktiga frågor.

– Då kommer vi att attrahera både kärnväljare och bredare lager av väljare.

Det finns de som menat att det är en svaghet att du inte sitter i riksdagen och saknar erfarenhet av politiskt arbete på nationell nivå, vad säger du om det?

– Jag har å andra sidan den viktiga erfarenheten av att vara nära de medborgare som påverkas av de politiska beslut jag varit med och fattat. Den ödmjukheten inför att de beslut riksdag och regering tar påverkar enskilda människor, behövs i större utsträckning på nationell nivå.

– Jag hade gärna suttit i riks­dagen men ser detta som en möjlighet att ha större fokus på extern kommunikation och politik­utveckling.

Om det blir du som väljs lär det innebära en tuffare granskning och ett större fokus på dig fram­över, vad tänker du om det?

– Det är något jag är väl medveten om och beredd på. Jag har varit en av två toppkandidater i EU-valrörelsen och det har skett granskning även på lokal nivå.

Tonen mellan Forssmed och Busch har varit god under processen men bakom kulisserna har det varit tuffare. Enligt Expressen har KD-profiler jobbat hårt för att nästa partiledare inte ska bli Ebba Busch Thor utan Jakob Fors­smed. David Lega, kommunalråd i Göteborg och förre statsrådet Stefan Attefall nämns i tidningen, de ska ha försökt påverka partikamrater att välja Forssmed. Även Göran Hägglund ska ha stått på Forssmeds sida.

De båda sidorna har också stött ihop offentligt. KDU-ordföranden Sara Skyttedal gick ut på DN:s debattsida och berättade om en undersökning man låtit göra. Den visade att KD:s potential att växa skulle öka med Busch Thor.

"De som är mest relevanta för partiet är dock de som anger det mer troligt än otroligt att de ska rösta på oss. Om Ebba Busch Thor skulle bli partiledare svarade 37 procent av dessa väljare det skulle öka sannolikheten för att de skulle välja Kristdemokraterna." Motsvarande siffra för Forssmed var 14 procent.

Men KDU kritiserades av Stefan Attefall. "Att använda de pengar man får från partiet till att beställa en undersökning som visar på att Ebba för närvarande är mer välkänd än Jakob, visar både dåligt ekonomiskt sinnelag och märkligt sätt att föra intern debatt", skrev han på Facebook.

Den 25 mars ska valberedningen ge sitt förslag till vem som ska bli ny KD-ledare. 25 april väljs så Hägglunds efterträdare vid ett extra riksting. Då ska också en ny partistyrelse väljas.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

 

Fakta.  KD-distriktens val

De står bakom Jakob Forssmed:

Västerbottens län
Halland
Göteborgs stad

Dessutom:
Anders Andersson, Hultsfred
Ella Bohlin, Stockholm
Lennart Bondesson, Örebro
Lars O Molin, Örebro
Stig Nyman, Vallentuna
Simon Rundqvist, Jönköping
Anders Sellström, Umeå
Penilla Gunther, Trollhättan
Stefan Attefall, tidigare civilminister
David Lega, kommunalråd Göteborg


De står bakom Ebba Busch Thor:

Blekinge
Dalarna
Gotland
Jämtlands län
Jönköpings län
Kalmar län
Kronobergs län
Norrbottens län
Stockholms stad
Södermanland
Uppsala län
Värmlands län
Västernorrlands län
Västmanlands län
Västra Götaland västra
Västra Götaland norra
Västra Götaland östra
Östergötlands län

Dessutom:
Ungdomsförbundet KDU med dess ordförande Sara Skyttedal
Seniorförbundet
Studentförbundet
Lars Adaktusson, EU-parlamentariker
Roland Utbult, riksdagsledamot
Mikael Oscarsson, riksdagsledamot

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...