På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En så kallad stridsbåt 90 på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten på lördagen. I helgen har fler än 200 man från försvarsmakten deltagit i jakten på information om undervattenskränkningar. Foto: Pontus Lundahl / TT

”Vi måste visa att vi kan försvara oss”

Efter vad försvarsmakten själv definierar som mycket trovärdiga uppgifter pågår sedan fredagen en stor insats i Stockholms skärgård. Enligt uppgifter till Svenska dagbladet i helgen kan det röra sig om en skadad rysk ubåt.Kristdemokraternas Mikael Oscarsson konstaterar att det behövs en reaktion på det försämrade säkerhetspolitisk läget.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 okt 2014

Bilderna från 1980-talets ubåts-jakter i Karlskrona och Stock-holms skärgårdar blir återigen aktuella genom flottans till synes enorma insats utanför Värmdö.
Enligt Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna och ledamot i riksdagens försvarsutskott, är det inte bara bilderna som är liknande. Det generella säkerhetspolitiska klimatet som rådde då liknar allt mer det som råder nu.

– Tyvärr känner vi igen tongångar som vi inte har uppfattat på 30 år, då läget var som värst kring U137:s grundstötning och annat. Till exempel när Nato gör incidentflyg över Östersjön blir de hånade av ryska piloter på den nödfrekvens som alla piloter måste lyssna på. Det är ett uppskruva tonläge från rysk sida där man totalt vill dominera Östersjön, säger Oscarsson.
Och det är i Östersjön det händer. Incidenter med ryska flygplan som övar bombattacker mot Svenska mål, flyger in i eller för nära svenskt luftrum, och nu senast med ännu obekräftade undervattensverksamheter.

– Östersjön har blivit den plats på jorden där Nato och Ryssland möts. Nato har haft den ena övningen efter den andra i och med Ukrainakriget och det har följts upp av den mer omfattande övningen efter den andra av Ryssland, konstaterar han.

En sak som skiljer dagens läge från Kalla kriget är att det för Rysslands del är ekonomiska intressen som står på spel, menar Mikael.

– I och med att Ryssland är nummer ett i världen på gas och nummer två i världen när det gäller olja, och en stor del av de transporterna går genom Östersjön, så är det stora ekonomiska värden på spel för Ryssland.

– Man har sagt att man fram till 2020 ska byta ut allt krigsmateriel och de har kunnat följa det till punkt och pricka, eftersom de har haft en så gynnsam utdelning på olja och gas. Tycker Ryssland att det finns ytterligare hot mot deras transporter så kommer man kunna satsa ännu mer på skyddandet av detta, säger Oscarsson.

Och här spelar Gotland en viktig roll. För sex år sedan påbörjades renoveringen av Apotekshamnen i Slite på östra Gotland. Syftet med renoveringen, som i förlängningen bekostas av det ryska gasbolaget Gazprom, var att göra hamnen djupare. På ett seminarium i april 2011 konstaterade säkerhetspolitiska expertern Bo Pellnäs att renoveringen gjort att hamnen nu fungerar utmärkt som landstigningshjälpmedel för eventuella angripande ryska krigsfartyg.
Mikael Oscarsson vill också fokusera på Gotland. Han påpekar att efter Rysslands handlingar på Krimhalvön och i östra Ukraina så finns det nu en oro i Baltikum som har förhållandevis stora ryska minoritetsbefolkningar.

– Nato kan inte hjälpa Baltikum om vi inte har kontroll över Gotland. Det har vi i KD pekat på länge, att återmilitarisera Gotland. Den som har kontroll över Gotland har kontroll över Östersjön.

– Vi måste visa att vi kan försavara vårt territorium, det är en skyldighet vi har.

Orkar Sverige stå fortsatt neutralt?
– Kristdemokraterna anser att det är korkat och dumt att både stänga dörren till Nato och kasta nycklarna i sjön. Vi är redan den mest aktiva partnern till Nato, så på ett sätt är steget inte så stort, men i realiteten så är det stort, säger Mikael som återupprepar partiets krav på en natoutredning, precis som inför EU-medlemskapet som vänder på alla stenar och tar upp för- och nackdelar med ett medlemsskap.

– Utvecklingen i vårt närområde visar att vi inte kan vänta i tio år till utan den måste ske så fort som möjligt. Jag är personligen övertygad om att en sådan utredning skulle visa att det är bättre för Sverige att gå med, säger Oscarsson.

Vad är nästa steg för Sverige, i dag?
– Ett exmepl på vad vi kan göra nu är att ändra lagstiftningen så att vi kan kalla in gamla värnpliktiga nu så att de får börja öva, säger Mikael och poängterar att en försvarsmaktsövning, där alla försvarets delar, inklusive krigsplacerade värnpliktiga, övar tillsammans, inte har skett på 20 år.

– Det skulle kunna ge effekt inom några månader, redan till våren. Mycket har diskuterats av åtgärder, inköp av ubåtar och nya jasplan, men det är tio år fram i tiden, det duger inte. Vi måste titta på vad som förstärker vår försvarsförmåga in närtid, säger Oscarsson.
Han menar att det är ett mödosamt men nödvändigt arbete att återskapa försvaret så att folk kan känna en trygghet mot yttre hot.

– Jag tror att väldigt många svenskar förstår att det är nödvändigt att Sverige stärker sin förmåga att kunna hantera konflikter och incidenter i vårt eget närområde. Vi måste också se de uppenbara bristerna: Vi har tretusen kilometers kust med tillhörande territorialvatten att bevaka. Vi har tyvärr i dag sämre möjligheter än för 20 år sedan.

– Försvarsfrågan, försvaret av Sverige, måste prioriterar på ett annat sätt än förut, konstaterar han.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

"Vi måste visa att vi kan försavara vårt territorium, det är en skyldighet vi har", menar Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemo­kraterna och ledamot i riksdagens försvars­utskott.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier