Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Johan Alp

Vi kräver en ändrad skollag!

Nyheter · Publicerad 10:03, 30 nov 2012

Nyligen öppnade skolminister Jan Björklund (FP) upp för att göra en ändring i skollagen, så att elever på landets skolor ska kunna ha avslutningar i kyrkan. Och utan att porta Gud eller lägga munkavle på prästen. ”Man ska absolut få sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen, prästen ska få läsa upp julevangeliet, referera till Bibeln och berätta varför vi firar denna kristna högtid”, sa Jan Björklund till TT nyligen. Ministern menade att det var möjligt inom ramen för nuvarande skollag, men Skolverket gör en annan tolkning. Gärna kyrka, men inget kristet innehåll är myndighetens kärva budskap.
Björklunds minister- och partiledarkollega i Kristdemokraterna, socialminister Göran Hägglund, bidrog i en debattartikel på SVT Debatt med ett förslag på hur man skulle kunna lösa den här ”tramsdebatten” en gång för alla. Detta genom ett enkelt tillägg i skollagen. Om skollagen har skapat en onödig blockering på det här området, så är det skollagen som behöver förändras.
Debatten om detta har blivit en minst sagt tröttsam tradition som tar fokus från de verkliga traditionerna.

Läget är följande: Kyrkan är inte nöjd med nuvarande ordning, skolministern verkar inte heller vara det, samfundsministern och socialministern vill även de ändra lagen. Och framför allt vill föräldrar och elever hålla fast vid den fina traditionen med skolavslutningar i kyrkan. Det folkliga stödet förefaller massivt. Så, om kyrkan, staten och folket är överens kan man fråga sig vad vi väntar på? Föreningen Humanisterna har knappast veto i frågan.

Mot bakgrund av detta gör vi – tillsammans med våra tidningskollegor – ett upprop för att förändra skollagen, så att elever även fortsättningsvis ska kunna fira skolavslutningar och gemensamma högtider i kyrkan. Med både präst, psalmer, bibelläsning och välsignelse. Kanske är ett folkligt upprop den knuff som behövs för att regeringen ska gå från ord till handling.
Så var med oss och sprid uppropet i kyrkor och församlingar runt om i landet! De namn som samlas in kommer vi ta med oss och överlämna till skolminister Jan Björklund. Det är hög tid att vi höjer vår röst och säger vad vi tycker!

LUKAS BERGGREN
Chefredaktör och ansvarig utgivare

>> LADDA NER LISTA HÄR OCH SKRIV UT

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...