Det var i lördags, en dag före fredskonferensen i Paris, som påve Franciskus och den palestinske ledaren Mahmoud Abbas möttes i Vatikanstaten för att öppna en palestinsk ambassad.
”Vi är väldigt tacksamma för rollen som Heliga stolen har spelat för en rättvis och bestående fred i det heliga landet, och för att ha kunnat öppna en palestinsk ambassad i Vatikanstaten för första gången”, sade Mahmoud Abbas, enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa.
Den palestinske ambassadören Issa Kassissieh ska ha kallat öppnandet av ambassaden för ”en betydande insats för det palestinska folket”.
Det är inte första gången som Vatikanstaten närmar sig de palestinska myndigheterna. 2015 erkände Vatikanen officiellt Palestina som stat och 2016 slöt Vatikanen avtal med palestinierna. Katolska kyrkans huvudsäte har även uttalat att de vill verka för en tvåstatslösning.
Under mötet i Rom ska Mahmoud Abbas även ha riktat sig mot USA:s blivande president Donald Trump, som uttryckt stark stöd för staten Israel.
”I det här ögonblicket sträcker vi ut vår hand till den tillträdande presidenten Trump för ett samarbete med syfte att skapa fred baserad på internationell lag”, sade Mahmoud Abbas, enligt Wafa.
Enligt Jerusalem Post ska den palestinske ledaren även ha uttryckt en varning till Donald Trump: Om USA flyttar sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem, vilket Donald Trump har sagt att han planerar att göra, kommer det ”garanterat inte vara en hjälp” i den avstannade fredsprocessen.
En som inte gläds över ambassadöppnandet är Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen.
– Det är klart att jag är kritisk. Det man gör när man säger att det finns en palestinsk stat är att man ignorerar den statsvetenskapliga verkligheten – man bara bestämmer något som inte ”är på riktigt”, säger han.
För att något ska räknas som en stat måste vissa kriterier uppfyllas, och dessa är inte uppfyllda när det gäller Palestina, menar han.
Ulf Cahn är dock inte förvånad över öppnandet av ambassaden.
– Det var inte oväntat, för palestinier har ända sedan Yassir Arafat vänt sig till olika kristna håll för att få stöd. De använder en kristen vokabulär. De pratar exempelvis om Jesus som palestinier och poängterar att de har kristna platser i sitt territorium. De vill visa att de har kopplingar till kristen historia.
Ulf Cahn tror inte att öppnandet av ambassaden kommer att lösa några problem.
– I praktiken betyder det inte mycket. Jag tycker att det hela är lite larvigt. Man gör allt utom att ta itu med det väsentliga, det vill säga att parterna måste prata med varandra. Det är samma sak med fredskonferensen i Paris: Vad hjälper det att 70 länder sitter och pratar?
Ulf Cahn tror att många världsledare vill visa sig ”goda” och engagerade, och när de inte kan lösa konflikten i Syrien så försöker de lösa konflikten i Israel i stället. Han tycker dock att det hela är väldigt irriterande.
– [Frankrikes premiärminister] Hollande beskrev Israelkonflikten som den äldsta och viktigaste i Mellanöstern. Hur är det möjligt att säga så? Jag anser att man ignorerar vad som händer i den arabiska världen.
Ska man ändå fokusera på konflikten i Israel så måste man lyssna på båda sidorna, menar han.
– Man kan tycka hur illa om Israel man vill, men det land som är indraget i den konflikt som man vill lösa, måste man bry sig om. Man måste lyssna på båda parter och inte säga att en part alltid har rätt.