Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Västkustdagar med fiske, gemenskap och gudsmöten

Gemenskap, fiske och möten med Gud. Det är vad som står på schemat för Västkustdagarna på Fotö nästa vecka. Detta är en konferens av det lilla och enkla formatet där syftet helt enkelt är att få möta Gud och varandra.

Nyheter · Publicerad 14:58, 12 jul 2018

Förra året var första gången som Sionförsamlingen på Fotö arrangerade Västkustdagarna. Idén kom från ett samtal mellan Lennart Åsberg, Stefan Salmonsson och Mikael Alfvén.

– Vi pratade om att vi skulle tycka om att få ordna några dagar av gemenskap, där människor får mycket tid för varandra och så en samling morgon och kväll, berättar Lennart Åsberg.

– Vi känner vännerna i Sion på Fotö och vi fick en idé om att göra detta tillsammans med dem. Vi tog kontakt och de var positiva till det.

Detta ledde till några dagar då människor får komma och bara koppla av. Var och en ordnar sitt eget boende och mat, till exempel med husvagn eller på vandrarhemmet på Risön i närheten.

– Vi som är talare inkvarteras i kyrkan och vi tar inget betalt för det här. Kollekten som tas upp i kvällssamlingarna går till lite omkostnader men i huvudsak till något missionsprojekt, säger Lennart Åsberg.

Dagarna ägnas åt att njuta av havet genom att bada och fiska. Några församlingsmedlemmar ställer upp med båtar för fisketurer. Det finns också minigolf och fotbollsplan och bryggor där barnen kan ligga och dra upp krabbor. Och så blir det fullsatt vid öns två kaféer förstås.

Lennart Åsberg ser fram emot de här dagarna.

– Det blir mycket av gemenskap vid husvagnarna. Många sade förra året att det var bra möten, men minst lika bra mellan mötena. Det är så fint att bara få träffas och prata, det är så sällan man gör det. Här blir det väldigt värdefulla samtal och förbön för varandra.

Västkustdagarna börjar onsdag 18 juli och avslutas med en gudstjänst söndag 22 juli. Samlingarna med undervisning och lovsång hålls i Sionkyrkan, och på fredag är det frukost bara för män, och på lördag bara för kvinnor.

Inget särskilt tema är utlyst och det är olika talare vid varje tillfälle. Syftet är bara att ha en enkel, naturlig och kravlös gemenskap där människor får möta varandra och möta Gud.

Mer information om talare och sångare finns på Sionförsamlingens hemsida. www.sionforsamlingen.se

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...