Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Västerås stift: Ifrågasätter ej transidentitet

Uppmuntrar Svenska kyrkan till könsbyte? Frågan har ställts av en berörd förälder i samband med Västerås stifts konferens ”Transblessing”. Stiftsadjunkten Cecilia Redner svarar nu att konferensen är ett ”sammanhang där varken transidentitet eller kristen identitet ifrågasätts”.

Nyheter · Publicerad 15:00, 13 okt 2022

I tisdagens tidning skrev Världen idag om Svenska kyrkans digitala konferens ”Transblessing” som nyligen arrangerades av Västerås stift för unga, kristna transpersoner.

En mamma till en pojke som genomgår könsbyte berättade i artikeln att hon har sett hur ungdomar i grupper på internet uppmuntrar till att byta kön och att bryta med föräldrar som inte är positivt inställda till detta.

Hon reagerade på presentationen av Transblessing och undrade om även kyrkan okritiskt uppmuntrar till könsbyte och skadliga behandlingar. Könsdysfori går ofta över i puberteten och många ångrar sig, konstaterade hon.

Världen idag hörde av sig till Cecilia Redner, stiftsadjunkt för barn och unga i Västerås stift, för att få svar på om konferensen även tagit upp negativa aspekter av könsbyte, att det kan vara bra att vänta med behandling och om konferensens upplägg är förankrat inom Svenska kyrkan.

Redner svarar nu i ett mejl att konferensen har planerats och genomförts av unga kristna transpersoner och sänts från Västerås. Hon uppger att konferensen inte har berört frågor ”som ska behandlas av medicinsk eller psykologisk expertis”.

”Konferensen är ekumenisk och välkomnar unga kristna transpersoner som vill ha ett tryggt sammanhang där varken transidentitet eller kristen identitet ifrågasätts. Fokus för konferensen har varit utmaningar och glädjeämnen i att vara trans och kristen. Att få fira gudstjänst, be, sjunga, vara skapande och bibeltolkande”, skriver hon.

Redner skriver vidare att Transblessing är en del av Svenska kyrkans arbete med kön och könsidentitet, att kyrkan arbetar aktivt för transpersoners inkludering och att kyrkomötet 2021 beslutade om att arbeta fram ”teologiska ställningstaganden kring kön och könsidentitet”.

Konferensen var en samverkan mellan Svenska kyrkan, Svenska kyrkans unga, Sensus studieförbund och riksförbundet Ekho – ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer.

[Konferensen vill ha] ett tryggt sammanhang där varken transidentitet eller kristen identitet ifrågasätts.

Fackupprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00