Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Mursianhängare protesterar mot militären, dödssiffrorna i Egypten har stigit under helgen och bilden av vad som sker i landet är djupt skilda i väst och bland civila egyptier. Foto: Scanpix

Väst anklagas för att tolka situationen fel

Dödstalen stiger, liksom antalet nedbrända kyrkor. Ännu syns ingen ljusning i Egypten där sammandrabbningarna mellan armén och Mursianhängare fortsatt under helgen. Den utsatta koptiska kyrkan beklagar utvecklingen men ställer sig i ett uttalande bakom militären.

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 aug 2013

Flera tusen anhängare till avsatte presidenten Muhammad Mursi samlades kring Ramses-platsen i Kairo i samband fredagsbönen för att protestera mot säkerhetstyrkornas agerande. De kallade fredagen "Vredens dag". TT rapporterar att ett bråk mellan demonstranter och boende i området och en påstådd attack mot en polisstation räckte för att situationen återigen skulle urarta. Siffrorna över antalet döda har sedan fortsatt stiga under helgen.

Och allt fler internationella aktörer i omvärlden har reagerat med att fördöma militärens agerande. Svenske utrikesministern Carl Bildt (M) är en av dessa.
– Just nu tror jag att säkerhetsstyrkorna har grävt ned sig i skyttegravarna. Men jag hoppas att de inser att det här för Egypten in i en internationell isolering och en utomordentlig allvarlig situation, säger han till TT och öppnar för påtryckningar från EU.
Amnesty international kallar säkerhetsstyrekornas svar på protesterna "grovt oproportionerliga" och menar att man agerat med "flagrant likgiltighet för människoliv". Organisationen anser att FN :s experter bör få möjliget att undersöka tillslagen.
Också EU ska nu se över sina relationer med Egypten under de märmaste dagarna och vidta åtgärder, meddelade EU-länderna i ett gemensamt uttalande, rapporterar Reuters. Man uppmanade alla parter i konflikten att visa återhållsamhet.

Men bland civila i Egypten och från de kristna i landet beskrivs situationen på andra sätt. De senaste dagarna har ett stort antal kyrkor och andra byggnader kopplade till kristna bränts ner. I uttalande från den koptiska kyrkans påve Tawadros II ställer man sig bakom armén.
"Den egyptiska koptiska kyrkan följer den olyckliga utvecklingen på plats i vårt land och betonar sitt starka ställningstagande med den egyptiska polisen, försvaret och andra organisationer som står med det egyptiska folket i närvaron av grupper som tar till väpnat våld och terrorism" sa kyrkan i ett uttalande.
Man menar att västerländsk media sprider vanföreställningar om förhållanden i landet och inte bör ge terroristgrupper uppmärksamhet.
"Vi har vår fulla förtröstan i Gud i den här svåra tiden i vår historia, och att han leder det egyptiska folket mot en bättre framtid, en som är full av fred, rättvisa och demokrati, vilket alla folk i Nildalen förtjänar", sa påven Tawandros enligt Vatican insider.

Egyptens interimistiske utrikesminister Nabil Fahmy är öppen för "konstruktiva idéer" från omvärlden, rapporterar al-Jazira enligt TT.
– Egypten kommer att fatta sina egna beslut enligt landets intressen, men vi accepterar all internationell kommunikation och ansträngningar, sa han vid en presskonferens.
Han beklagade alla dödsoffer och säger att regeringsstyrkorna "försökt sitt bästa" att undvika blodspillan, men menar att utan något ingripande så skulle ännu fler ha dödats.
– Omvärlden fokuserade på den egyptiska regeringens återhållsamhet medan man ignorerade allt våld och alla attacker mot regeringsbyggnader, sa Fahmy.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier