På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Varning för kriminella klaner avfärdades som rasism

När det för flera år sedan började varnas för kriminella klaner som etablerat sig i Sverige möttes detta av rasismanklagelser. Men efter att rikspolischefen Mats Löfving i helgen avslöjat att det finns minst 40 kriminella klaner i landet börjar nu verkligheten komma ikapp, menar debattörer som tidigare försökt lyfta frågan.

Nyheter · Publicerad 16:03, 7 sep 2020

– Just nu finns det 40 kriminella nätverk i Sverige, klaner. De har kommit till Sverige enbart i syfte att organisera och skapa kriminalitet, skaffa sig makt och tjäna pengar.

Det sade rikspolischefen Mats Löfving i Sveriges Radios lördagsintervju. Där påpekade han hur svårt det är att bekämpa släktbaserade nätverk och den starka sammanhållning som finns i dessa familjer.

Många har reagerat med förvåning på beskedet att organiserad klankriminalitet är så utbrett i Sverige. Men inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till P1 att situationen är ”väldigt svår att förhindra”.

– Det har vuxit sig starkt under flera decennier, de här gängen är inte nya. Barn i sådana här familjer fostras in i kriminalitet på ett sätt som jag inte tror att alla socialtjänster riktigt har förstått, säger Damberg.

Journalisten Johanna Bäckström Lernebys uppmärksammade nya bok ”Familjen” avslöjar hur en släkts makt håller en hel stadsdel, Angered, i ett järngrepp. I en intervju i Svenska Dagbladet säger hon att den svenska toleransen ofta är av godo, men också kan slå fel.

– Man hjälper inte människor genom att låta parallella rättsstrukturer växa, de måste bekämpas med näbbar och klor. 

Per Brinkemo, föreläsare och författare, varnade redan 2014 i sin bok ”Mellan stat och klan” för utvecklingen, men beskylldes då från flera håll för rasism. När han nu av SvD får frågan vad som förändrats sedan dess blir svaret:

– Verkligheten, den har blivit så påtaglig nu. När jag först började föreläsa satt publiken och gapade, ”vad är detta!”, medan de utlandsfödda nickade instämmande. Numera föreläser jag för åklagare, poliser och advokater och nu nickar även de. Vi har saknat en terminologi för vad det är vi ser.

Bäckström Lerneby menar att man inte kan låta sig hindras från att uppmärksamma klanerna med argumentet att det riskerar att gynna rasister.

– Den andra vanligaste frågan jag får är om jag stigmatiserar förorten, men mitt svar är samma. Jag bryr mig inte. Det här är så viktigt att det måste berättas. Folk måste få veta, det är så många som far illa, inte minst i förorterna, säger hon till tidningen.

En stat får inte pressa sina medborgare till att ljuga

Ledare En lärare på Sol­viks­skolan i Järna blev nyligen uppsagd från sin tjänst på grund av sin vägran... tisdag 11/5 00:10

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier