Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden.
Matteusevangeliet 5:5

Världen idag

Ortodoxa judar ber under det judiska nyårsfirandet i Budapest 5 september. Judar i Ungern och även i Sverige och flera andra europeiska länder upplever en ökande antisemitism. Tidningen Jerusalem Post menar att Israel måste förbereda sig på att ta emot många judar från Europa. Foto: Bea Kallos / EPA / TT

Varnar för exodus från Europa

Landet bör förbereda sig på att ta emot tusentals europeiska judar de kommande åren, på grund av den ökande antisemitismen. Det menar flera bedömare, däribland tidningen Jerusalem Post.

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 okt 2013

Efter att ha tagit upp flera undersökningar som de senaste åren pekar på ökande antisemitism i många europeiska länder, och lagar som förbjuder utövande av judiska religiösa seder, drar Jerusalem Post slutsatsen att tiden är inne för Israel att förbereda sig på ett exodus, uttåg, av judar från Europa.
"Israel bör förbereda sig... på att ta emot tusentals europeiska judar. Deras exodus kommer att vara ett bevis på att Europa lärt sig för lite av Förintelsen, men kommer också att vara en väldig tillgång för den judiska staten", skriver tidningen på ledarplats.

Ledarskribenten hävdar att judar känner sig mindre och mindre välkomna i Europa.
"Nu måste israeliska politiker börja förbereda sig på en ström av europeiska judar som har insett att det var fel att hoppas på en renässans för europeisk judendom efter Förintelsen. Det är den övergripande slutsatsen av den stora undersökningen bland europeiska judar som utförts av EU:s byrå för grundläggande rättigheter", skriver tidningen.

Undersökningen, som tidigare uppmärksammats i Världen idag, visar bland annat att en fjärdedel av 5 100 tillfrågade judar i åtta EU-länder undviker att besöka judiska platser iförda judiska symboler, som kippa, av fruktan för antisemitism. I Sverige, Frankrike och Belgien var talen mycket högre, allra högst i Sverige där 49 procent av judarna avstår från att bära kippa.
I Ungern uppger 91 procent av judarna att antisemitismen ökat de senaste fem åren. I Frankrike är siffran 88 procent och i Sverige 80 procent.
Ledaren i Jerusalem Post hävdar att judarna inte lider av paranoia, utan att det är en motiverad oro. En undersökning genomförd av Bielefeld University i sju europeiska länder 2011 visade att 40 procent av européerna anser att Israel bedriver ett "utrotningskrig" mot palestinierna. Eftersom judar sammankopplas med Israel är det ett stort antal europér som därför känner en aversion mot dem och allt som är förbundet med Israel.

Tidningen pekar också på de många angreppen mot judiska och muslimska religiösa seder som omskärelse och rituell slakt. Allt fler länder har tagit upp lagförslag om förbud mot båda företeelserna.
"Inte överraskande svarar mellan 40 och 50 procent av de tillfrågade i EU:s undersökning att de övervägt att emigrera för att de inte känner sig trygga. Det gäller länderna Belgien, Frankrike och Ungern", skriver Jerusalem Post.
Antalet judar som lämnar Frankrike och flyttar till Israel är nu större än någonsin. Orsaken är just otrygghet, och situationen förvärrades efter massakern i Toulouse i mars 2012, då en muslimsk invandrare från Algeriet sköt ihjäl en pappa och hans två barn utanför en judisk skola.

De franska myndigheterna inledde efter den tragiska händelsen en storstilad kampanj för att reducera antalet antisemitiska övergrepp i landet. En undersökning från juni i år visar emellertid att antalet övergrepp mot judar ökat med 40 procent.
Ledaren i Jerusalem Post påpekar att Israel inte är förberett för någon storskalig invandring av europeiska judar. Tidningen menar att det är hög tid att både politiker och organisationer sätter igång med det. Det handlar bland annat om att erkänna utländska akademiska examina och etablera nya små och mellanstora företag.

John Solsvik
Norska Dagen
redaktionen@varldenidag.se

Ett frimodigt alternativ lyser tyvärr med sin frånvaro

Ledare Det är snart inte mer än en månad kvar till höstens val den 11 september. Redan om drygt två veckor... lördag 6/8 00:00

Ett miljökrig riktas mot stora medborgargrupper

Ledare Det pågår ett miljökrig mot de stora medborgargrupperna i det västerländska samhället och mot basen... fredag 5/8 00:00

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Politik. Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i... måndag 8/8 14:34

L vill se ordningslyft i skolan

Politik. Liberalerna föreslår ett ”ordningslyft” för studiero i skolan. Partiet vill att alla skolor skriver... måndag 8/8 14:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier