Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Varför vaccinpass när allt fler vaccinerade smittas?

Varför ska man behöva visa vaccinpass när de varken skyddar från att smittas eller att smitta? Den frågan ställer sig Sven Almkvist i säsongens första avsnitt av Veckans nyheter. I programmet diskuteras även politisk styrning av Vattenfall, det uppmärksammade yttrandefrihetsmålet i Finland och Bibelns ord om ”vilddjurets märke”.

Nyheter · Publicerad 16:05, 28 jan 2022

I veckan har Världen idag berättat att det nu är högre andel smittade bland vaccinerade än bland ovaccinerade. I säsongens första avsnitt av Veckans nyheter diskuterar Sara Andersson och Sven Almkvist huruvida vaccinationspassen har någon funktion i ljuset av detta.

– Varför ska vi ha ett pass på att vissa människor har tagit en viss ”medicin”? säger Almkvist.

Han påpekar vidare att de tusentals demonstranter som uttryckt oro för vaccinpassen måste tas på allvar.

– Vi kan inte bara bunta ihop alla som ”högerextrema antivaxare,” för man gör det för enkelt när man gör det, säger han.

Ett annat ämne som tas upp i programmet är att den finska politikern Päivi Räsänen står åtalad för uttalanden om homosexualitet. Här menar Sven Almkvist att det är viktigt att yttrandefriheten tas i beaktning.

– Vi blir alla lite kränkta hit och dit, men det är priset vi får betala i en demokrati med yttrandefrihet, säger han.

Den teologiska fråga som tas upp i avsnittet handlar om Uppenbarelsebokens ord om ”vilddjurets märke”. Sven Almkvist tror inte att vaccinpassen är det som åsyftas, men han menar att de visar att vi är på väg mot ett kontrollsamhälle.

– I den sista tiden av mänsklighetens historia kommer vi ha ett globalt tänk, en global ekonomi och ett globalt styre, säger han.

I programmet tas även fem ämnen som varit på tapeten under juluppehållet upp: Magdalena Anderssons städhjälp, de uteblivna coronamötesdokumenten, uppgifterna om politisk styrning av Vattenfall, natthärbärget som inte fick äga rum i S:ta Clara och Europaparlamentets nya, abortkritiska, talman.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10