Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Varför så trångt för värdekonservatism i svensk politik?

Det finns en törst efter konservativa värderingar. Det säger Julia Kronlid (SD) i ”Veckans nyheter special” under Almedalsveckan. Samtidigt är det ensidigt gällande sådana värderingar i medier, menar hon och programmets andra gäst – Lennart Sacrédeus (KD).

– Jag är besviken, frustrerad och ibland också vred, säger Sacrédeus i programmet.

Nyheter · Publicerad 17:49, 6 jul 2022

Värdekonservatism är i fokus i ett av Världen idags program som sänds från missionsbåten Elida under Almedalsveckan i Visby. Frågan som ställs är ifall det finns någon plats för värdekonservativa värderingar i svensk politik och varför både KD och SD övergett kampen för att foster ska skyddas tidigare i graviditeten.

– Det har blivit väldigt polariserat och svartvitt i de här frågorna, säger Julia Kronlid och får medhåll av Lennart Sacrédeus.

Båda riktar en känga mot svenska medier, som de menar har bidragit till polariseringen och spär på ensidigheten bland politiker. Lennart Sacrédeus berättar att han blev uppringd av en DN-reporter samma dag som han skulle börja vikariera för Lars Adaktusson i riksdagen och att hon omgående började ställa frågor om hans syn på abort.

– Jag försöker vara en vänlig människa, men jag är så otroligt besviken, frustrerad och ibland också vred, säger han och menar att medierna har förstört chansen till samtal, debatt och nyanser i abortfrågan.

Att stå för en värdekonservativ syn på abortfrågan i ett parti som ställt sig bakom svensk abortlagstiftning leder till blandade reaktioner inom partiet, enligt Sacrédeus.

– Antingen är det glada tillrop eller är det de som tycker att den typen av röster inte hör hemma i politiken, säger han.

Även om att KD-ledaren Ebba Busch nyligen gick ut och sa att hon vill se ett abortkontrakt –och partiets medicinsk-etiske talesperson Michael Anefur sade att partiet ska se över sitt partiprogram där det står att rätten till liv ska skyddas i grundlagen – har Lennart Sacrédeus inga planer på att lämna sitt parti.

– Jag tror på det livslånga äktenskapet, jag tror också att man ska vara trofast i sitt parti, säger han.

Julia Kronlid betonar i sin tur att ett motstånd mot värdekonservatism inom politiken inte betyder att det ser likadant ut hos folket: Samtidigt som politiker knappt vill ta i vissa kontroversiella frågor med tång finns det en törst efter konservatism bland många unga människor, menar hon. Det är människor som börjat bli kritiska mot snabba förändringar och ett samhälle utan fasta värderingar – och inte sällan ställer sig bakom profiler som den kanadensiske psykologiprofessorn och författaren Jordan Peterson.

I programmet diskuteras även frågan om vad kristendom har betytt för det svenska samhället och vad Lennart Sacrédeus och Julia Kronlid har upplevt som svårast som kristna under sina politiska karriärer.

– Det jobbigaste var att stå mitt i den politiska stormen och inte få stöd från sina kristna bröder och systrar, säger Julia Kronlid och berättar att hon blev attackerad från två håll i början av sin karriär:

Dels från medier som angrep henne på grund av hennes kristna tro, dels från kristna företrädare som frågade sig ifall hennes tro var äkta, på grund att hon var sverigedemokrat.

När det gäller den kristna trons betydelse för Sverige är både Lennart Sacrédeus och Julia Kronlid övertygade om att den är grunden i vårt samhälle och att den kan vända på negativa trender.

– Jag tror absolut att vi skulle kunna få ner både kriminalitet och andra problem om fler fick uppleva Guds kärlek, säger Julia Kronlid.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter brukar presenteras och analyseras. Specialavsnittet från Almedalen kan ses här ovan samt på Världen idags play-sida och Youtube-sida.

På fredag kommer ett program där Världen idags ledarskribent Per Ewert kommenterar händelser från årets Almedalsvecka.

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Vattenfall sänker avgifter med miljardbelopp

Ekonomi. Vattenfall drar ned elnätsavgiften med i snitt 34 procent – motsvarande 1,1 miljarder kronor – från... lördag 27/5 13:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00