Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Varför luras Aftonbladet när inget finns att dölja?

Om det blir olagligt att uttrycka en biblisk syn på utlevd homosexualitet kommer frikyrkor tvingas att ”gå under jorden”. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter apropå Aftonbladets rapportering kring hbtq-syn i frikyrkor. Andra frågor som tas upp i programmet är digital teknik som opereras in i kroppen och de spektakulära synerna i Uppenbarelseboken.

Nyheter · Publicerad 12:00, 3 jun 2022

I veckan har Världen idag rapporterat kring att Aftonbladet lurade frikyrkopastorer för att få reda på hur kyrkorna ser på homosexualitet. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter analyserar Sven Almkvist Aftonbladets tillvägagångssätt.

– Jag tycker att det är taskigt. Kommer man in i en konservativ kontext är det klart att [pastorerna] har den uppfattning som de har. Man behöver inte ha en dold kamera, för det är bara att öppet fråga, säger han.

Ifall det skulle bli förbjudet att uttrycka en biblisk syn på homosexualitet i samtal med människor kommer frikyrkor behöva gå under jorden, menar Sven Almkvist.

– Det har kyrkan gjort förut i historien, säger han

Även frågan om varför Aftonbladet skriver kritiskt om just frikyrkor tas upp.

– Det är lättare att slå på den som vänder andra kinden till än på den som slår tillbaka, säger han.

Det andra ämnet som diskuteras är huruvida digital teknik i kroppen kommer bli vanligt i kroppen i framtiden. Bakgrunden till diskussionen är att Nokias vd Pekka Lundmark uttryckte sådana tankegångar då han deltog i ett panelsamtal på World Economic Forum i Davos.
Sven Almkvist tror också att så är fallet, men är kritisk till utvecklingen.

– Vi håller på att utvecklas till något annat än jag tror att Skaparen har tänkt, säger han och menar att vi ”försöker bli som gudar”.

Det sista ämnet som tas upp är Uppenbarelseboken i Bibeln, och de syner som lärjungen Johannes fick på ön Patmos. Frågan som ställs är hur man ska tolka synerna om odjur och katastrofer och ifall några av dem redan har inträffat.

– När det här väl börjar så går det fort, så vi jag tror att vi väntar på scenariot när allt startar. Då tror jag att texten i stort sett handlar om en sjuårsperiod, säger han.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier