Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Varför luras Aftonbladet när inget finns att dölja?

Om det blir olagligt att uttrycka en biblisk syn på utlevd homosexualitet kommer frikyrkor tvingas att ”gå under jorden”. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter apropå Aftonbladets rapportering kring hbtq-syn i frikyrkor. Andra frågor som tas upp i programmet är digital teknik som opereras in i kroppen och de spektakulära synerna i Uppenbarelseboken.

Nyheter · Publicerad 12:00, 3 jun 2022

I veckan har Världen idag rapporterat kring att Aftonbladet lurade frikyrkopastorer för att få reda på hur kyrkorna ser på homosexualitet. I det senaste avsnittet av Veckans nyheter analyserar Sven Almkvist Aftonbladets tillvägagångssätt.

– Jag tycker att det är taskigt. Kommer man in i en konservativ kontext är det klart att [pastorerna] har den uppfattning som de har. Man behöver inte ha en dold kamera, för det är bara att öppet fråga, säger han.

Ifall det skulle bli förbjudet att uttrycka en biblisk syn på homosexualitet i samtal med människor kommer frikyrkor behöva gå under jorden, menar Sven Almkvist.

– Det har kyrkan gjort förut i historien, säger han

Även frågan om varför Aftonbladet skriver kritiskt om just frikyrkor tas upp.

– Det är lättare att slå på den som vänder andra kinden till än på den som slår tillbaka, säger han.

Det andra ämnet som diskuteras är huruvida digital teknik i kroppen kommer bli vanligt i kroppen i framtiden. Bakgrunden till diskussionen är att Nokias vd Pekka Lundmark uttryckte sådana tankegångar då han deltog i ett panelsamtal på World Economic Forum i Davos.
Sven Almkvist tror också att så är fallet, men är kritisk till utvecklingen.

– Vi håller på att utvecklas till något annat än jag tror att Skaparen har tänkt, säger han och menar att vi ”försöker bli som gudar”.

Det sista ämnet som tas upp är Uppenbarelseboken i Bibeln, och de syner som lärjungen Johannes fick på ön Patmos. Frågan som ställs är hur man ska tolka synerna om odjur och katastrofer och ifall några av dem redan har inträffat.

– När det här väl börjar så går det fort, så vi jag tror att vi väntar på scenariot när allt startar. Då tror jag att texten i stort sett handlar om en sjuårsperiod, säger han.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00