Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Varför ger sig en satanistgrupp in i abortfrågan?

Det finns andliga förklaringar till varför en satanistisk grupp och klimataktivister ger sig in i debatten som följt på Texas nya abortlag. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter.

Det handlar om en människosyn som gör att människan i vissa fall handlar på ”djurens nivå”, menar han.

Nyheter · Publicerad 12:00, 10 sep 2021

I veckan berättade Världen idag att Texas nya abortlag, som ska skydda foster som passerat graviditetsvecka sex, väcker starka reaktioner i både Sverige och USA. I USA har bland annat en satanistisk grupp manat till kamp mot lagen och i Sverige har exempelvis Greta Thunberg visat sitt stöd för aborter.

När Sven Almkvist får kommentera frågan i Veckans nyheter säger han att han tycker att det är ”anmärkningsvärt” att alltifrån klimataktivister till sekulära satanister ger sig in i debatten, men han är samtidigt inte helt förvånad.

– Det finns någon form av andlig dimension i detta. Egentligen handlar det om en människosyn, säger han.

– Vi försöker ibland lyfta fram djur till samma värde som människan, men i princip hamnar människan på djurens nivå.

Ett annat ämne som diskuteras i avsnittet är det faktum att IS-kvinnor, som anses vara ett säkerhetshot, nu släppts fria i Sverige. Här påpekar Sven att Sverige har en skyldighet att ta emot dem, men han riktar skarp kritik mot den senfärdighet och naivitet som han tycker präglat makthavarnas hantering av frågan.

Det tredje ämnet som tas upp i programmet är hur frikyrkliga personer beskrivs i samhällsdebatten och att en Dagens Nyheter-recensent nyligen antydde att pingstvänner skulle vara onormala.

– Det är så okunnigt. Man har fördomar och någon form av nidbild – man vet inte vad man pratar om, säger Sven Almkvist.

I slutet av programmet får Almkvist svara på en teologisk fråga, nämligen ifall Gud utväljer oss till frälsning och huruvida det i så fall är rättvist.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier