HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Vårdchef slutar - kritiseras för att häckla religiösa

Verksamhetschefen vid länssjukhuset i Kalmar Dan Johannesson slutar. Han har vid flera tillfällen uttryckt sig nedlåtande mot religiösa på sin Facebooksida och i debatten om samvetsfrihet har han provocerat med uttalanden om att vägra vårda kristna.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 apr 2015

"Jag har pratat med min chef och jag kommer att sluta som verksamhetschef på egen önskan då turbulensen nu blev för stor. Jobbar kvar som läkare."

Så skriver Dan Johannesson på Facebook. Turbulensen han hänvisar till är den som uppstod efter att han i debatten om samvetsfrihet, något som KD:s partiledare Ebba Busch Thor vill se inom vården, skrev att han ska vägra vårda kristna, något som Världen idag tidigare berättat om.

Han menade att religiösa personer lider av vanföreställningar och inte ska tillåtas att vara politiker. 

Johannesson förklarade senare att han bara provocerade och ska ge alla samma vård. Dock är han fortsatt mycket kritisk mot samvetsfrihet.
- Jag ställer mig gärna i fronten med ett basebollträ för att förhindra denna utveckling, säger han till Barometern.

Utspelet mot kristna är ingen ny företeelse, på Dan Johannessons Facebooksida finns gott om citat där religion i allmänhet och kristen tro i synnerhet häcklas. "If you could reason with religious people, there would be no religious people" är ett av citaten han lagt upp. (På svenska: "Om du kunde resonera med religiösa människor så skulle det inte finnas några religiösa människor".)

Vid ett annat tillfälle länkar han till en artikel om fri abort och skriver:
"Religion förgiftar allt...igen och igen och igen. Kampen MOT alla religioner oavsett typ måste fortgå. Jihadister eller katolska dårar eller svenska hushållskristna tillför bara elände och tankeinskränkning åt det fri demokratiska sekulära samhället.."

Han har tidigare kritiserats både av kollegor och andra för sina utspel mot troende människor. Dan Johannesson slutar nu alltså som verksamhetschef, men fortsätter som läkare.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...