I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Många europiska judar drar sig för att bära kippa. Bilden är från en kippavandring i Malmö förra året. Foto: Drago Prvulovic/TT

Var femte jude i Europa döljer sin identitet av rädsla

22 procent av europeiska judar visar inte sin judiska identitet av rädsla för antisemitism. Särskilt i Sverige är rädslan stor för att bära kippa. En majoritet av judarna inom EU anser också att antisemitismen ökat de senaste åren. Det visar en stor EU-undersökning som presenteras i november. 

Nyheter · Publicerad 16:26, 16 okt 2013

Fler än var femte europeisk jude, 22 procent, undviker att besöka vissa platser och att bära symboler som identifierar dem som judar. Det visar en undersökning bland judar i åtta EU-länder, som genomförts av EU:s byrå för grundläggande rättigheter, FRA, rapporterar judiska nyhetsbyrån JTA.

Sverige utmärker sig som det land där flest judar drar sig för att bära kippa. Hela 49 procent av de 800 tillfrågade svenska judarna väljer att inte ta på sig huvudbonaden. I Frankrike var siffran 40 procent och i Belgien 36 procent.

I Ungern uppger hela 91 procent av judarna att antisemitismen ökat de senaste fem åren, och siffran var nästan lika hög i Frankrike och Belgien, och i Sverige menar fyra av fem judar att antisemitismen förvärrats.
– Resultaten visar att en majoritet av de europiska judarna upplever att antisemitismen ökar, sade Gert Weisskirchen, tidigare representant i kampen mot antisemitism för OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, vid en konferens i Kiev på tisdagen, skriver JTA.

Undersökningen, som genomfördes under september, kommer att presenteras i sin helhet av FRA i Wien 8 november, tillsammans med byråns årliga översikt av antisemitismen inom EU. Enligt FRA är detta första gången som en sammanställning görs av hur judar i Europa uppfattar och upplever situationen när det gäller antisemitisk diskriminering och hatbrott.

I engelskspråkiga svenska tidningen The Local berättar tidningens irländske medarbetare Patrick Reilly denna vecka om sina upplevelser när han bar kippa under en dag i Malmö, staden där han bor och som uppmärksammats för en utbredd antisemitism. Stirrande blickar och en aggressiv man som tydligt ordade en svordom till en vän var några av reaktionerna. ”Som irländare utomlands har jag aldrig varit i närheten av att känna mig hotad, men att ha på mig kippa i några timmar var nog för att jag skulle få känslor av fruktan”, skriver han. 

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00