Nyheter

Vänsterns inflytande i kyrkovalet

68-kyrkans inflytande är fortfarande starkt inom Svenska kyrkan. Det visar, enligt Johan Sundeen, inte minst två av sommarens stora debatter i kristen media: Dels biskop Eva Brunnes tweet till stöd för statsminister Stefan Löfven, och dels den återkommande frågan om Svenska kyrkans syn på Israel. Foto: Darko Vojinovic / AP / TT
Foto: Samuel Teglund
Johan Sundeen. Foto: Samuel Teglund
68-vänstern fick stort genomslag i Sverige, inte minst i kyrkorna. Foto: SvD / TT
Kyrkan borde vara ett andningshål och en fristad från politisk påverkan, menar Lukas Berggren. Foto: Johan Nilsson / TT
Johan Sundeens bok ger en omfattande historik över den kristna vänstern i Sverige från mitten av 1960-talet till slutet av 1980-talet.

En stark vänstervind i kristenheten åren 1965-1989 fortsätter att sätta spår i dagens kyrkopolitiska debatt. Det menar idéhistorikern Johan Sundeen som forskat i ämnet.

Publicerad Uppdaterad

Kyrkovalet står för dörren. Och med det intensifieras också den kyrkliga debatten, bland annat om partipolitikens plats i Svenska kyrkan. Johan Sundeen kom tidigare i år ut med boken ”68-kyrkan – svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989” som gjort att den diskussionen tilltagit ytterligare. I sin bok går han igenom vad som hände under de år då vänsterrörelser kom att ta ett starkt grepp om bland annat Svenska kyrkan.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS