Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Kyrkor i närheten av det överfulla flyktinglägret Moria på ön Lesbos har vandaliserats. Foto: Michael Varaklas/AP/TT

Vandaliserade kyrkor repareras med ungerskt stöd

Ungern har åtagit sig att betala för reparationen av de ortodoxa kyrkor som under våren vandaliserats på den grekiska ön Lesbos. Enligt bland annat Greek City Times är det boende i öns flyktingläger som ligger bakom skadegörelsen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 26 maj 2020

Den ungerska regeringen tar motsvarande 300 700 kronor från programmet ”Ungern hjälper” för att reparera kyrkorna, meddelade premiärministerns kansli den 15 maj.

”Migranter på ön har i år attackerat flera heliga platser för att på så sätt protestera mot att de grekiska myndigheterna hindrar dem från att ta sig till andra europeiska länder på illegala vägar”, skriver kansliet i ett uttalande.

Nästan hälften av de 50 000 flyktingarna på Lesbos bor i lägret Moria, som enligt Greek City Times byggts för 3 000 boende. Nätpublikationen har lagt upp flera bilder på förstörelsen inne i de grekisk-ortodoxa kyrkorna Sankta Katarina, Sankt Rafael och Jungfru Maria av Tsiradou.

”Som en följd av vandaliseringen har flera liturgiska föremål liksom inredningen i kyrkorna fått omfattande skador”, skriver den ungerska premiärministerns kansli, som säger sig ha svarat på en vädjan från landets grekiska minoritet.

”Ungern står för att skydda religionsfriheten och kristen kultur. Vi anser att man måste hjälpa till där problemen finns snarare än att ta hit problemen”.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00