Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Pastorn välsignade skolbarnen vid avslutningen. Nu kritiseras han av bland annat skolchefen. Foto: Foto: Wikimedia

Välsignade skolbarnen – kritiseras av skolchefen

När eleverna i Billingskolan i Skövde firade sin terminsavslutning i stadens pingstkyrka fredags hände det som inte fick hända: pastorn nämnde Jesus, och välsignade barnen.Nu kritiseras han av bland annat skolchefen.

Nyheter · Publicerad 15:54, 18 jun 2014

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över att det blir sådana reaktioner, säger pastor Simon Holst till Världen idag.
– Jag tror ju inte det handlar om protester från människor av annan tro, utan det är sekulariserade svenskar som har en annan agenda och vill få bort Gud från allt som har med samhället att göra.
Det var andra gången som Simon Holst medverkade i skolans sommaravslutning. Första gången var för två år sedan, och han vill minnas att han välsignade barnen då också.
– Den här gången talade jag först lite om fotbolls-VM, och jämförde med skolan, som också är lite som ett fotbollslag, som fungerar bäst när man lyfter varandra. Så sa jag att Jesus inte hade elva spelar i sitt lag utan tolv lärjungar, och att något av det sista han sa till oss var att han skulle vara med oss i alla våra dagar.
- Jag sa att det är skönt att veta att någon finns där för en, och uppmuntrade barnen att vara det för varandra också på sommaren, samtidigt som jag sa att det känns sköt för mig att veta att Jesus är där för mig.

Innan välsignade barnen sa han, med glimten i ögat, att de som var osäkra skulle hålla för öronen.
Reaktionerna lät inte vänta sig, och en förälder skrev en insändare i Skaraborgs allehanda under rubriken "En välsignad skolavslutning".
Även skolchef Anna Sundström kritiserar pastorns tilltag, och säger till tidningen att rektorerna ska påtala det olämpliga för pingstkyrkan.
– Det är okej att sjunga "Den blomstertid", men det är inte acceptabelt att välsigna barnen. Så här ska det inte gå till, jag trodde att vi hade gjort klart det. Men uppenbarligen måste vi skärpa våra rutiner, säger hon till Skaraborgs allehanda.

Simon Holst påpekar att han inte fick några särskilda förhållningsorder från skolledningen inför avslutningen. Varken han eller rektorn har heller känt till innehållet i den överenskommelse kring skolavslutningen som tydligen ska ha slutits mellan en tidigare pastor och rektor.
- Jag känner mig väldigt trygg i detta och tror att det snarare är fler som kanske på något sätt kan inse det något absurda i den här skräcklen för religion. Och förresten är det alltid bra när man talar om Gud, säger Simon Holst, som är på väg att svara på lyssnarfrågor i lokalradion.

Om något ligger pastorn lite före i tiden. Om den lagändring som föreslagits av utbildningsminister Jan Björklund (FP) klubbas av riksdagen i höst, blir det nämligen fritt fram för präster att uttala en välsignelse över barnen.
– Innebörden är att skolavslutningar i kyrkan tydligt blir tillåtna. Det blir också tillåtet för präster att medverka, att man sjunger de psalmer som är rimliga med hänsyn till högtidens art och att prästen får utföra konfessionella handlingar, säger Jan Björklund till Kyrkans tidning.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Hopp om förändring med ny sexualundervisning?

Ledare Skolverket lämnade i veckan sitt svar på regeringens uppdrag att förtydliga skolans läroplan kring sex och samlevnad. Med tanke på den normkritiska...