Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Magdalena Anderssons Socialdemokraterna är största parti i flera opinionsundersökningar, medan Ulf Kristerssons Moderaterna noterar lägre siffror än Sverigedemokraterna. Men det gäller att inte lita blint på opinionsmätningarna. Foto: Christine Olsson/TT

Valrysare väntar – oerhört jämnt mellan regeringsalternativen

Det konservativa regeringsalternativet har i skrivande stund en minimal ledning i SVT:s redovisning av opinionsläget, men i princip är det så jämnt att utgången är helt oviss. Och man ska samtidigt inte läsa in för mycket i de många opinionsundersökningar inför valet, manar expertis.

Nyheter · Publicerad 23:00, 10 sep 2022

I SVT:s/Novus dagliga opinionsundersökning för den 8 september är Socialdemokraterna största parti med 29 procent. Näst störst är Sverigedemokraterna med 21 procent, medan Moderaterna noterar 18 procent.

Centerpartiet och Vänsterpartiet är relativt jämnstora med 7,5 respektive 7,4 procent. Kristdemokraterna noterar 5,8 procent, Miljöpartiet 5,2 procent och Liberalerna 5,1 procent. Dessa siffror indikerar en liten ledning för partierna till höger.

Men Dan Hedlin, professor i statistik vid Stockholms universitet, varnar för att lita allt för blint på dagliga opinionsmätningar och läsa resultaten som exakta.

För det första så gäller det att minnas att det finns en felmarginal. I SVT/Novus undersökningen är felmarginalen till exempel 1,6 procent för Socialdemokraterna, vilket innebär att resultatet för S kan ligga någonstans mellan 27,4 procent och 30,6 procent.

– Alla undersökningar redovisar inte ens felmarginal, men om de gör det så täcker den inte all osäkerhet – och det är inte heller meningen att den ska göra det, säger Dan Hedlin.

En osäkerhet är att alla inte väljer att svara på undersökningarna.

– Det är ofta ett bortfall på över 50 procent, ibland så mycket som 80 procent som inte har svarat. Till exempel är de yngre ofta sämre på att svara än de äldre, men det kan man justera med vägning.

Ett större problem kan vara att ett visst partis sympatisörer är mer skeptiska till att ställa upp på undersökningarna, så att det partiet underskattas i mätningen. Det kan vara svårare att justera med vägning, säger Dan Hedlin.

TT: Ska man ta dagliga opinionsmätningar med en nypa salt?

– Ja, en stor nypa salt, säger Dan Hedlin.

Ett bättre alternativ kan vara att titta på undersökningar som väger samman flera olika opinionsmätningar.

Ett exempel på en sådan sammanvägd mätning är  Svensk väljaropinion som görs av Kantar Sifo för SR Ekot. I den senaste mätningen, från den 7 september, är S största parti med 28,9 procent. SD får 20,3 procent, M 17,9 procent och C 7,8 procent. Vidare noterar V 7,7 procent, KD 6,3 procent, MP 4,3 procent och L 4,8 procent.

Även här antyder siffrorna att valet kan bli en rysare där de två blocken är nästan exakt lika stora. Återstår att se under söndagskvällen om opinionsmätningarna har gett en rätt bild av svenskarnas partisympatier.

Alla undersökningar redovisar inte ens felmarginal, men om de gör det så täcker den inte all osäkerhet – och det är inte heller meningen att den ska göra det.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00