Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Vem som kommer leda Brasilien de kommande åren är oklart. Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Valrysare i Brasilien – Bolsonaro gick oväntat starkt

Sittande presidenten Jair Bolsonaro har gått oväntat starkt i valet i Brasilien. Tidigare presidenten Lula da Silva leder, men det kommer att krävas en andra valomgång.

– Det är verkligen oväntat, alla hade förväntat sig att Lula hade segern i sin hand, säger Gustavo Flores-Macías, professor vid Cornell University.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 okt 2022

Med 99,9 procent av rösterna räknade har tidigare presidenten, vänsterutmanaren Luiz Inácio Lula da Silva en tydlig ledning med 48,4 procent av rösterna. Men rösträkningen blev oväntat en rysare, och det står klart att en andra valomgång kommer att krävas.

Den sittande presidenten Jair Bolsonaro kunde däremot glädjas åt ett oväntat starkt resultat.

– Vi besegrade lögnen i dag. Nu är kampanjen vår. Jag är helt säker. Vi har mycket positivt som åstadkommits att visa upp, säger Bolsonaro, enligt AFP.

Presidenten ledde till och med när hälften av rösterna var räknade, men allt eftersom timmarna gick utökades Lula da Silvas ledning, och Bolsonaro backade till 43,2 procent.

– Den styrka som Bolsonaro visat vid urnorna är överraskande. Det krockar definitivt med bilden inför valet som pekade på en reell chans att Lula skulle vinna i första omgången, säger Gustavo Flores-Macías, som studerar politisk och ekonomisk utveckling i Latinamerika, till TT.

Då ingen av kandidaterna nått mer än 50 procent av rösterna kommer en andra valomgång att hållas mellan de två kandidater med flest röster i första omgången.

Det är i och för sig typiskt för brasilianska presidentval, men mer överraskande den här gången, med det starka stöd Lula da Silva haft i opinionsundersökningarna.

– Opinionsundersökningarna hade definitivt fel, säger Flores-Macías.

Vissa opinionsundersökningar ser ut att ha underskattat Bolsonaros stöd med omkring tio procentenheter.

– Det är en rätt betydande miss. Jag tror att många av Lulas väljare är extremt chockade. Och jag tror att Bolsonaro får svårt att hävda att valsystemet är opålitligt, att valmaskiner varit utsatta för fiffel och hackning, även om vi nog kan förvänta oss en del sådana anklagelser.

Vad har gått snett med opinionsundersökningarna?

– Oftast är väljare motvilliga till att säga hur de verkligen känner för landet, ekonomin och Bolsonaro. En sak med honom är att han verkligen inte är politiskt korrekt.

– Det finns en djup social konservatism i Brasilien, att man exempelvis är ”anti-gay”, som många känner sig obekväma med att erkänna vid en opinionsundersökning, men till slut så röstar man ändå på den plattformen, säger Flores-Macías.

En annan bidragande orsak till Bolsonaros oväntade framgång i valet kan vara ekonomin. Levnadsförhållandena har generellt försämrats i Brasilien det senaste årtiondet.

– Med det i åtanke så har det den senaste månaden kommit en del positiva nyheter om brasilianska ekonomin, att brasilianska realen är en av få valutor som inte gått så dåligt mot amerikanska dollarn.

Nu väntar en vild kamp om övriga kandidaternas väljare i den andra valomgången den 30 oktober. Enligt Flores-Macías är det svag medvind för Lula da Silva.

Det finns en djup social konservatism i Brasilien.