Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

”Valmöjligheten för familjer monteras ner”

Regeringens vilja om att bedriva uppsökande verksamhet gentemot föräldrar som är hemma med sina barn riskerar att skapa insinuationer om dessa föräldrars egentliga agenda.

Det menar krönikören Paula Bieler Eriksson, som anser att regeringens politik skulle innebära ytterligare inskränkning av familjers frihet att göra egna val.

Nyheter · Publicerad 12:00, 19 maj 2022

Världen idag har tidigare skrivit om att regeringen vill att alla barn från det år de fyller tre ska skrivas in i förskoleverksamhet, detta trots att ny forskning visar att vissa barn riskerar att fara illa i förskolan. S-regeringen vill även ålägga kommunerna att bedriva uppsökande verksamhet i form av brev, telefonsamtal och dörrknackning.

Paula Bieler Eriksson, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, är kritisk mot dessa förslag. Hon menar att detta skulle innebära ytterligare inskränkningar av familjers egna valmöjligheter.

”Det nya förslaget om förskolan gör att familjers möjlighet att välja omsorg efter önskemål och behov monteras ner”, skriver Bieler Eriksson i en krönika på sajten Altinget.

Bieler Eriksson lyfter fram att föräldrar som väljer att vara hemma länge med sina barn tvingas utstå förfärade reaktioner från omgivningen.

”I bästa fall uttrycks det som en välmenad oro för barnens sociala och kognitiva utveckling – även då många av barnen regelbundet besöker öppna förskolan eller deltar i andra aktiviteter där de leker och utvecklas såväl bredvid som med andra barn. I värsta fall insinueras en dold, skadlig, agenda bakom deras önskan att vara hemma mer med sina barn.”

På ytan ser regeringens förslag ut som en integrationsfrämjande åtgärd, menar Paula Bieler Eriksson.

”Men det finns en tydlig målbild där alla barn går i förskola från åtminstone tre års ålder. När de inte lyckas få igenom det rakt av väljer de alltså omvägen genom att göra andra val allt mer obekväma och främja en utveckling där alternativ konkurreras ut. Det var för övrigt en sådan väg som ledde till att vi numera har obligatorisk förskoleklass”, skriver hon.

I värsta fall insinueras en dold, skadlig, agenda bakom deras önskan att vara hemma mer med sina barn.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier