Världen idag har tidigare skrivit om att regeringen vill att alla barn från det år de fyller tre ska skrivas in i förskoleverksamhet, detta trots att ny forskning visar att vissa barn riskerar att fara illa i förskolan. S-regeringen vill även ålägga kommunerna att bedriva uppsökande verksamhet i form av brev, telefonsamtal och dörrknackning.
Paula Bieler Eriksson, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, är kritisk mot dessa förslag. Hon menar att detta skulle innebära ytterligare inskränkningar av familjers egna valmöjligheter.
”Det nya förslaget om förskolan gör att familjers möjlighet att välja omsorg efter önskemål och behov monteras ner”, skriver Bieler Eriksson i en krönika på sajten Altinget.
Bieler Eriksson lyfter fram att föräldrar som väljer att vara hemma länge med sina barn tvingas utstå förfärade reaktioner från omgivningen.
”I bästa fall uttrycks det som en välmenad oro för barnens sociala och kognitiva utveckling – även då många av barnen regelbundet besöker öppna förskolan eller deltar i andra aktiviteter där de leker och utvecklas såväl bredvid som med andra barn. I värsta fall insinueras en dold, skadlig, agenda bakom deras önskan att vara hemma mer med sina barn.”
På ytan ser regeringens förslag ut som en integrationsfrämjande åtgärd, menar Paula Bieler Eriksson.
”Men det finns en tydlig målbild där alla barn går i förskola från åtminstone tre års ålder. När de inte lyckas få igenom det rakt av väljer de alltså omvägen genom att göra andra val allt mer obekväma och främja en utveckling där alternativ konkurreras ut. Det var för övrigt en sådan väg som ledde till att vi numera har obligatorisk förskoleklass”, skriver hon.