Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

I och med det tal som Benny Gantz (t h), ledaren för nya partiet Israeli Resilience, höll förra veckan, har valkampanjen i Israel inletts på allvar. Här ses han hand i hand med Moshe Ya'alon, vars parti nu gått upp i Gantz parti. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Valkampanj med ideologiskt kaos

Nyheter · Publicerad 16:39, 6 feb 2019

Efter att ledaren för det nya partiet Israeli Resilience, Benny Gantz, hållit sitt tal i förra veckan, började valkampanjen i Israel på allvar. Men eftersom Gantz tal i stor utsträckning bestod av slogans och övergripande inriktningar, var det inte lätt att placera hans parti längs den traditionella höger/vänsterskalan.

Det är också ett huvudbudskap från Gantz, den tidigare stabschefen för den israeliska armén: ”Det finns inget höger eller vänster – Israel framför allt.” Det faktum att Israeli Resilience inkorporerat partiet tillhörande den tidigare försvarsministern Moshe Ya’alon, liksom många före detta Likudmedlemmar, gjorde inte saken enklare för väljarna.

Regerings- och högerpartierna hade däremot inga problem med att definiera Israeli Resilience – som i opinionsmätningarna får runt tjugo mandat – som ett vänsterparti. Nästan alla partier på högerkanten publicerade propagandafilmer där de angrep Gantz. Men angreppen kom också från vänster, varifrån han kritiseras för att han inte avfärdar möjligheten att sitta i regering tillsammans med Netanyahu.

När dessutom de fyra arabiska partierna, som tidigare ställt upp på samma lista, bryter sitt samarbete, och partier på både höger- och vänstersidan splittras, leder detta till en situation där tio av de femton partierna som valdes in i Knesset vid förra valet riskerar att hamna under spärren.

I slutänden kommer ändå flera av dessa bli kvar, då några partier lär slå sig samman och andra kommer att klara spärren. Men allt detta leder till stor oklarhet angående de politiska alternativ israelerna har att välja mellan.

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...

Tröttsam normbrytande propaganda i kulturen

Ledare Kanske var kulturens förfall det tydligaste tecknet på Romarrikets förestående undergång. När det som en gång varit en blomstrande antik kultur föll...