Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Den nyvalde patriarken av Antiokia och hela Österns kyrkan, Ignatius Afrem II Karim, tänker lämna sitt nuvarande ärkebiskopsresidents i USA och flytta tillbaka till Damaskus i Syrien. I förra veckan togs han emot Syriens president Bashar Assad. Foto: Foto: Sana

Väljer att stanna kvar i krigshärjade Syrien

Den syrisk-ortodoxa kyrkans nyvalde ledare, som tagit sig namnet Ignatius Afrem II Karim, säger sig vara beredd att flytta tillbaka till Syrien från USA för att ge sina kristna trosfränder nytt hopp.– Jag tror också att om jag flyttar tillbaka till Damaskus, så kommer det att ge syrisk-ortodoxa och andra kristna hopp att stanna i vårt älskade Syrien, säger patriarken i en intervju med journalisten Nuri Kino, publicerad i World Watch Monitor.

Nyheter · Publicerad 14:44, 7 apr 2014

Den 48-årige Ignasius Afrem II Karim, som valdes till ny patriark av Antiokia och hela Östern under en samling i Libanon för en vecka sedan, är född i Syrien men har bott i USA sedan 1996. Där har han varit ärkebiskop för kyrkan i östra USA, med säte i New Jersey. I USA har den syrisk-ortodoxa kyrkan omkring 80 000 medlemmar.
– Jag har delade känslor, säger patriarken till Nuri Kino om sin utnämning.
– Jag älskar verkligen mina kyrkor och deras medlemmar i Amerika, men detta är Guds vilja. Och jag anser att den syrisk-ortodoxa patriarken aldrig ska flyttas från Damaskus. Det är den rätta platsen, så jag är beredd att flytta tillbaka till mitt hemland för att tjäna min kyrka som dess nye herde.
Sedan han valdes har Ignatius Afrem II Karim hunnit träffa Syriens president Bashar Assad, som gratulerade honom till utnämningen och bekräftade kyrkans roll för att ”sprida en kultur av kärleken och broderskap”, enligt iranska PressTV.

Den nya patriarken blir herde för en världsvid diaspora, vars antal ökar i takt med att allt fler av de 800 000 troende i Syrien lämnar landet. Där har de ofta blivit måltavla för islamistiska rebeller, som ser de kristna som allierade med den sittande regimen.
Det finns uppskattningsvis fyra miljoner syrisk-ortodoxa troende i världen. Utanför Syrien, Libanon och Irak finns de största grupperna i Tyskland, Sverige och USA.
Den nye patriarken beskrivs, liksom sin företrädare Ignatius Zakka Iwas, som en ekumeniskt sinnad person.
Han är vice ordförande i Konferensen för orientaliska ortodoxa kyrkor i Amerika, och var en av initiativtagarna till en relativt ny och bred kristen samarbetsorganisation i USA, Christian Churches Together.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier