Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Den nyvalde patriarken av Antiokia och hela Österns kyrkan, Ignatius Afrem II Karim, tänker lämna sitt nuvarande ärkebiskopsresidents i USA och flytta tillbaka till Damaskus i Syrien. I förra veckan togs han emot Syriens president Bashar Assad. Foto: Foto: Sana

Väljer att stanna kvar i krigshärjade Syrien

Den syrisk-ortodoxa kyrkans nyvalde ledare, som tagit sig namnet Ignatius Afrem II Karim, säger sig vara beredd att flytta tillbaka till Syrien från USA för att ge sina kristna trosfränder nytt hopp.– Jag tror också att om jag flyttar tillbaka till Damaskus, så kommer det att ge syrisk-ortodoxa och andra kristna hopp att stanna i vårt älskade Syrien, säger patriarken i en intervju med journalisten Nuri Kino, publicerad i World Watch Monitor.

Nyheter · Publicerad 14:44, 7 apr 2014

Den 48-årige Ignasius Afrem II Karim, som valdes till ny patriark av Antiokia och hela Östern under en samling i Libanon för en vecka sedan, är född i Syrien men har bott i USA sedan 1996. Där har han varit ärkebiskop för kyrkan i östra USA, med säte i New Jersey. I USA har den syrisk-ortodoxa kyrkan omkring 80 000 medlemmar.
– Jag har delade känslor, säger patriarken till Nuri Kino om sin utnämning.
– Jag älskar verkligen mina kyrkor och deras medlemmar i Amerika, men detta är Guds vilja. Och jag anser att den syrisk-ortodoxa patriarken aldrig ska flyttas från Damaskus. Det är den rätta platsen, så jag är beredd att flytta tillbaka till mitt hemland för att tjäna min kyrka som dess nye herde.
Sedan han valdes har Ignatius Afrem II Karim hunnit träffa Syriens president Bashar Assad, som gratulerade honom till utnämningen och bekräftade kyrkans roll för att ”sprida en kultur av kärleken och broderskap”, enligt iranska PressTV.

Den nya patriarken blir herde för en världsvid diaspora, vars antal ökar i takt med att allt fler av de 800 000 troende i Syrien lämnar landet. Där har de ofta blivit måltavla för islamistiska rebeller, som ser de kristna som allierade med den sittande regimen.
Det finns uppskattningsvis fyra miljoner syrisk-ortodoxa troende i världen. Utanför Syrien, Libanon och Irak finns de största grupperna i Tyskland, Sverige och USA.
Den nye patriarken beskrivs, liksom sin företrädare Ignatius Zakka Iwas, som en ekumeniskt sinnad person.
Han är vice ordförande i Konferensen för orientaliska ortodoxa kyrkor i Amerika, och var en av initiativtagarna till en relativt ny och bred kristen samarbetsorganisation i USA, Christian Churches Together.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...