Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Våldsamma bråk mellan muslimer och kristna

På nytt har spänningarna mellan muslimer och kristna i Egypten lett till våldsamheter. En man rapporteras ha dött i samband med att tusentals muslimer attackerade en kyrka.

Nyheter · Publicerad 15:10, 22 maj 2013

En kristen man dog och flera skadades i våldsamma sammandrabbningar mellan muslimer och kristna på fredagen i förra veckan. Allt ska ha börjat med att en kristen man anklagades för sexuella trakasserier mot en muslimsk kvinna.

 Kyrkan St. Mary i Dakhela, väster om Alexandria attackerades med molotovcocktails och tegelstenar. Porten till kyrkan sattes i brand och de flesta av fönstren förstördes i angreppet, rapporterar assyriska nyhetsbyrån Aina

 En koptisk man, Sedky Sherif, omkom, enligt polisen till följd av en hjärtattack efter att han blivit skrämd av skottlossning. Sherifs svåger Rabah uppger för Aina att de var omkring 1 000 kopter som attackerades av över 20 000 muslimer, som sköt med hagelgevär och kastade tegelstenar mot dem.

 Allt började enligt polisen med att en koptisk man sågs luta sig över sitt balkongräcke för att få syn på den muslimska kvinna som bodde på våningen under honom. Kvinnans bror fick syn på mannen och ett gräl uppstod som ledde till att kyrkan attackerades och hundratals kopter skyndade dit för att försvara kyrkan, skriver Aina.

 Säkerhetsstyrkor ingrepp för att stoppa bråket och grep flera personer på båda sidor.

 Enligt Aina blev en 19-årig kopt så svårt skadad att han tvingades genomgå en hjärnoperation. Han uppges ligga fastkedjad i sjukhussängen, trots att han ligger i koma.

 Aina rapporterar också att en muslimsk mobb förra måndagen stormade in i en kyrka i byn Menbal och överföll en person i kyrkan. De vandaliserade kyrkan totalt och fortsatte sedan att förstöra alla butiker som ägdes av kopter och satte eld på bilar. Vittnen uppger för Aina att alla kopter som visade sig blev misshandlade. Mobben ska också ha hotat med att driva ut alla kopter ur byn.

 Upprinnelsen till den händelsen ska enligt Aina ha varit att muslimska ungdomar tidigare på dagen trakasserade koptiska flickor när de lämnade kyrkan. Muslimerna jagades då bort av kopter, men en större grupp muslimer återvände senare.

 

 

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier