Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Foto: Bertil Ericson / TT

Väjningsrätten för präster på väg att försvinna?

Prästers rätt att avstå från att viga samkönade par kan vara på väg att tas bort. Två motioner inför årets kyrkomöte går i den riktningen, den ena från Socialdemokraterna som är största nomineringsgrupp i kyrkomötet med nära 30 procent av rösterna.

Nyheter · Publicerad 11:09, 29 jul 2015

– På sikt hoppas jag och många med mig att ingen ska behöva tänka tanken att det ens finns präster som inte vill utföra sitt ämbete, säger Olle Burell, gruppledare för S i kyrkomötet.

Världen idag berättade i fredagens tidning om ett förslag från ledamöter i Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) inför höstens kyrkomöte.

De vill att kyrkan i antagningar av nya prästkandidater och prästvigningar tar bort den samvetsklausul som i dag finns för dem som av teologiska skäl inte kan tänka sig att viga homosexuella par.

Ett liknande men inte lika långtgående förslag kommer ifrån Socialdemokraternas Marta Axner, Olle Burell och Wanja Lundby Wedin, förste vice ordförande för kyrkostyrelsen.

De vill att bestämmelser utfärdas som ska säkerställa att ingen diskrimineras i samband med kyrkliga handlingar. I motionen fokuserar man just på vigslar och menar att en översyn kan visa att vissa bestämmelser behöver förändras.

Olle Burell säger att väjningsrätten för präster är en kompromiss man står bakom, men den får inte drabba medlemmarna, betonar han.

– Kompromissen i samband med reformen 2009 (då kyrkan öppnade för samkönade vigslar reds. anm.) var i respekt för de som blev präster innan det var tal om samkönade par. Men i min värld ska detta vara ett utdöende problem.

– Jag hoppas inte att någon nybliven präst är av den uppfattningen. Jag hoppas inte att någon präst som söker sig till Svenska kyrkan och ser detta som ett framtidsyrke har en sådan ojämställd människosyn.

Olle Burell menar att det är rimligt att de präster som arbetat i kyrkan länge får "gå i mål" utan att deras väjningsrätt försvinner. Men om en översyn visar att förekomsten av väjning är lika vanligt förekommande hos nyblivna präster då kan man överväga att ändra bestämmelserna.

– Annars får vi aldrig slut på problemen, säger han.

Burell säger också att han personligen spontant tycker att den liberala motionen om att fasa ut väjningsrätten låter som en intressant tanke.

Läs också: "Det blir i praktiken vigselplikt"

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Olle Burell (S) Foto: Magnus Selander

Dags för ett 12-stegsprogram för avgiftning av digitalt beroende

Ledare Varningar för den digitala livsstilens konsekvenser duggar allt tätare. Det höga tempot och den... onsdag 3/3 00:10

Kristna oroliga att förlora sin frihet efter beslut i kongressen

USA. En kristen konditor eller florist kan tvingas sälja arrangemang för samkönade bröllop och en... onsdag 3/3 13:00

Unga judar i Malmö: Vi angrips i skolan

Rapport. I princip alla de 14 judiska barn och ungdomar som intervjuades för en ny rapport om antisemitism i... onsdag 3/3 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier