Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden.
Matteusevangeliet 5:5

Världen idag

Vädjar till omvärldens kristna: Be för oss

60 000 kristna nordkoreaner får regelbundet förnödenheter från organisationen Open doors. Det är varor som kan innebära skillnaden mellan liv och död för dessa personer, men det de kristna i världens mest sluta land efterfrågar mest, det är våra böner.

Nyheter · Publicerad 07:06, 7 okt 2016

– Vi kan inte gå ut med allt vi gör, men faktum är att vårt arbete i Nordkorea är väldigt stort, berättar Peter Paulsson, generaldirektör för Sverigeavdelningen av organisationen Open doors som arbetar i tjänst för världens förföljda kristna.

– Vi har ett stort nätverk av kristna inne i Nordkorea som får förnödenheter från oss. Det handlar om livsuppehållande varor som mat och fotogen, fortsätter han.

Totalt är det omkring 60 000 personer som får ta del av paketen. Han kan av säkerhetsskäl inte gå in på hur arbetet går till, men han berättar att det är många människor involverade.

– De riskerar väldigt mycket, säger han.

Nödhjälpen är av stor betydelse för de kristna nordkoreanerna – utan den skulle många av dem svälta ihjäl.

Open doors distribuerar även böcker och annat kristet material in i det stängda landet. De sänder även undervisning via radio, och har ett stort arbete vid gränsen i Kina.

Vad säger de kristna nordkoreanerna?

– Främst säger de ”Be för oss. Vi behöver era förböner.” De ber själva för sin egen regim. De ber att Kim Jong-Un ska få möta Kristus – att han ska få en ”Paulusupplevelse” liksom Jesus uppenbarade sig för Paulus och sa ”Det är mig du förföljer.”

Peter Paulsson uppmanar oss i väst att hörsamma nordkoreanernas vädjan och be för dem och deras land. 

– De kristna är väldigt utsatta. De placerar ju en annan än ledaren på tronen, nämligen Jesus. Och Nordkoreas ledare vill inte ha någon konkurrent.

Peter Paulsson berättar att Nordkorea i början av 1900-talet var ett väldigt kristet land. Huvudstaden Pyongyang kallades till och med för ”Österns Jerusalem”, så tron finns latent i landet, menar han.

När tror du att landet kommer att öppnas?

– Jag har varit i Nordkorea, man kan besöka landet, så på ett sätt finns det möjligheter. Så som landet ”fungerar” nu kan det inte fortsätta i evigheter. Kina skulle kunna sätta press på Nordkorea och åstadkomma en förändring relativt snabbt. Men en kollaps i Nordkorea skulle vara ganska förödande för Kina och Sydkorea. Det skulle bli en enorm flyktingström. Vi fick 160 000 personer till Sverige förra året och kände oss tvungna att ta en paus. Tänk om det kom tio miljoner människor och tryckte sig in. Ett öppnande av Nordkorea måste ske under kontrollerade former för att det ska bli bra.

Peter Paulsson påpekar att det är en paradox i det hela.

– Nordkoreanerna själva tror ju att de lever i paradiset. De kan tycka att det är jobbigt, men de tror att det är ännu jobbigare i länderna runt omkring. Det är den informationen de matas med. Människorna avgudar sina ledare.

Hur känns det för dig som är insatt i hur nordkoreanerna har det att världen inte gör något?

– Det är som i Syrien och Irak. Människorna känner ”Världen struntar i oss.” Ett viktigt budskap som vi vill förmedla till nordkoreanerna är: ”Vi har inte glömt er.” Att bara få veta det kan vara oerhört betydelsefullt. Det kan ge hopp som gör att man orkar fortsätta.

De ber själva för sin egen regim. De ber att Kim Jong-Un ska få möta Kristus.

Ett frimodigt alternativ lyser tyvärr med sin frånvaro

Ledare Det är snart inte mer än en månad kvar till höstens val den 11 september. Redan om drygt två veckor... lördag 6/8 00:00

Ett miljökrig riktas mot stora medborgargrupper

Ledare Det pågår ett miljökrig mot de stora medborgargrupperna i det västerländska samhället och mot basen... fredag 5/8 00:00

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Politik. Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i... måndag 8/8 14:34

L vill se ordningslyft i skolan

Politik. Liberalerna föreslår ett ”ordningslyft” för studiero i skolan. Partiet vill att alla skolor skriver... måndag 8/8 14:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier