Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Foto: Jessica Gow/TT

Vädjar till Löfven: ”Tänk om”

Under 2013 var det över 761 000 svenskar som tillsammans gav bort 1,3 miljarder kronor till välgörande ändamål inom ramen för avdragsrätten på gåvor. Men Socialdemokraterna vill slopa reformen om de kommer till makten. Nu önskar ideella organisationer att S ska ändra sig.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 sep 2014

Flera ideella organisationer har vittnat om ökad tillströmning av medel efter att möjligheten till avdragsrätt på gåvor tillkom. Och antalet personer som skänkte pengar till godkända gåvomottagare ökade under 2013 med nästan 36 procent jämfört med 2012, enligt siffror från Skatteverket. Kristdemokraterna, som länge drivit frågan, vill nu se att avdragsrätten breddas och att beloppen höjs.

Men Socialdemokraterna vill ta bort möjligheten för att finansiera andra förslag, slår man fast i sitt valmanifest.

Nu riktar sig Frii (Frivilligorganisationernas insamlingsråd) i ett öppet brev till S-ledningen och beskriver ett slopande av avdragsrätten som en kalldusch.

"Att ha möjlighet att ge och hjälpa skapar stolthet och delaktighet – en känsla av att vi tillsammans faktiskt kan påverka och utveckla samhället – inte bara allas vårt gemensamma Sverige utan också världen utanför. Vi vet att ni socialdemokrater vill stödja det civila samhället, så vi förstår inte riktigt den stora rädslan för avdragsrätten. För inte kan det vara så att ni är rädda för att lämna ifrån er makten, över en begränsad del av statens stöd till civilsamhället, till medborgarna?" skriver Maria Ros Jernberg, generalsekreterare och Harald Hagman, ordförande.

De menar att avdragsrätten inneburit att fler nu ger mer och vädjar till Stefan Löfven att tänka om. "Vi vågar hävda att den begränsade avdragsrätt vi har i Sverige stärker den ideella sektorn mer än det allmänna skattebortfallet som avdragsrätten resulterar i. En syn som vi vet finns även inom ert parti."

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier