Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Sarah Hekmati (t h) grät när hon talade inför kongressens utrikeskommitté på tisdagen. Bredvid henne syns Naghmeh Abedini. Foto: Jacquelyn Martin / AP / TT

Vädjar för fängslade i Iran

Irans revolutionsdomstolar rapporteras ha dömt 18 kristna konvertiter till fängelse under de senaste månaderna. I USA vädjar nu anhöriga till amerikaner fängslade i Iran om kongressens stöd.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 jun 2015

Domarna mot 18 muslimer som konverterat till kristen tro har fallit under de två senaste månaderna i domstolar i fyra städer, rapporterar Mohabat News. Det har inte gått att få fram information om de enskilda domarna, skriver Fox News, men den sammanlagda längden av fängelsestraffen är nära 24 år.

De dömda förbjuds också att organisera möten i sina hem och får inte lämna landet under två års tid, uppger Fox News.

Flera av dem som nu dömts, greps redan i februari 2013 vid en räd mot deras husförsamling. Efter en månad frigavs de mot borgen och de har varit fria fram tills rättegången, uppger Mansour Borji, talesman för de iranska kyrkornas religionsfrihetsorganisation Artikel 18-kommittén, för Mohabat News.

Utvecklingen för de kristna går åt fel håll i Iran, menar Borji.

– Den islamiska regimen behandlar kristna grymt, medan Irans utrikesminister Mohammad-Javad Zarif hävdar att ingen sitter i fängelse i Iran för sin tro, säger han till nyhetsbyrån.

I år har Iran fått hård kritik för behandlingen av muslimer som konverterar till kristen tro, både i en FN-rapport och en rapport från USCIRF, USA:s kommission för internationell religionsfrihet. I USCIRF-rapporten konstateras att det under det senaste året "varit ett flertal incidenter där iranska myndigheter gjort räder mot husförsamlingar, hotat kyrkomedlemmar, arresterat och fängslat gudstjänstdeltagare", skriver Fox News.

I USA talade för första gången anhöriga till de fyra amerikanska medborgare som är fängslade eller försvunna i Iran, gemensamt inför kongressen på tisdagen.

Bland dem var Naghmeh Abedini, hustru till pastor Saeed Abedini, och Sarah Hekmati, vars bror Amir Hekmati, tidigare marinkårssoldat, 2013 dömdes till tio års fängelse för "samarbete med fientliga regeringar". De anhöriga vädjade om ökade ansträngningar i kampen för att få de fängslade fria.

– Jag behöver er hjälp. Jag orkar inte titta på mina barns längtande ögon en gång till och förklara varför deras pappa ännu inte är hemma, sade Naghmeh Abedini till kongressen.

Ledamöter både bland demokrater och republikaner förklarade efteråt att de inte kommer att stödja ett kärnteknikavtal med Iran som inte inkluderar ett frigivande av de fängslade amerikanerna.

– Det skulle vara vansinne och skandalöst om vi sluter ett avtal med Iran som inte inkluderar att gisslan kommer hem, sade demokraten Eliot Engel, enligt National Public Radio.

Vita huset har tidigare förklarat att president Obama kommer att lägga in sitt veto om kongressen kräver att ett frigivande av de amerikanska medborgarna sätts som ett villkor för avtalet med Iran.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier