Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

Vädjan från kristna i Italien: ”Be för oss”

Italiens kristna får inte längre ha några sammankomster alls på grund av regeringens nya restriktioner med anledning av coronavirusepidemin. Italienska pingstvänner önskar nu att svenska kristna ska be för dem.

Nyheter · Publicerad 10:30, 12 mar 2020

En video från pingstförsamlingen i staden Livorno i nordvästra Italien, och dess församlingsplanteringar, skickades till svenska pingstförsamlingar sent på tisdagen, där situationen beskrivs av Nina Stefanie Lo Piano, som är en av församlingsledarna. 

– Vi kan inte ha några gudstjänster, några bönemöten, ingenting alls. Vi ber att Gud ska hjälpa oss igenom den här svåra tiden. Tack för er hjälp, era offergåvor och era böner, säger hon. 

Pingstförsamlingen i Kumla är en av fyra pingstförsamlingar i Sverige som samarbetar med pingstförsamlingarna i Italien, och Kumlapastorn Tomas Höglund pratade också på telefon på tisdagskvällen med Livorno-pastorn Dante Bernarducci.

Höglund beskriver för Världen idag hur kritisk situationen i landet är och att många i samhället har drabbats av panik. 

– I kyrkan är det inte någon panik men många är oroliga, konstaterar han. 

På gudstjänsterna i Livornos pingstförsamling har de haft allt färre besökare på sistone och i söndags sände de bara gudstjänst via nätet. Efter regeringens beslut i veckan är nu alla kyrko-, sport- och kulturevenemang förbjudna, fram till åtminstone den 3 april.

Folk behöver tillstånd för att jobba utanför hemmet och man får inte heller lämna sin kommun. Om man trotsar bestämmelserna kan man både bli arresterad och fängslad. 

– Man ska helst hålla sig hemma, och ska man gå ut så är det när man ska köpa mat eller så ska man arbeta, förtydligar Höglund. 

Pingstförsamlingen i Livorno, som har kring 300 medlemmar, planerar nu också för bönesamlingar via videokonferens för att kunna kommunicera med varandra. En annan utmaning är det faktum att flertalet medlemmar brukar ge kontant kollekt på mötena, snarare än att överföra pengar elektroniskt. 

– Så deras ekonomi är ansträngd och de är sårbara, konstaterar Höglund. 

Dante Bernarduccis svar på hur svenska kristna kan hjälpa sina italienska trossyskon är enkelt, men tydligt: 

– Be för oss! Vi behöver mycket förbön just nu, säger den italienska pingstpastorn. 

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier