Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Vad biter på den som väljer gängens dödslekar framför Svenssonliv?

Batonger och kulor kommer aldrig bita på de kriminella gängen. Det säger Sven Almkvist i det senaste avsnittet av Veckans nyheter.

– Man är inte intresserad av Svenssonlivet, säger han.

Nyheter · Publicerad 15:00, 17 feb 2023

Det eskalerande gängvåldet i Sverige, och i synnerhet Stockholm, står i fokus i veckans avsnitt av Veckans nyheter. Frågorna som ställs är bland annat hur det kommer sig att det är sex gånger så många dödsskjutningar i Sverige som i Norge, Danmark och Finland tillsammans, och huruvida polisens och politikernas nya metoder kommer att hjälpa.

– Jag tror att man måste ställa sig frågan: Vad är det Sverige har gjort som inte de andra [nordiska] länderna har gjort? säger Sven Almkvist.

Han menar att det till stor del handlar om stor migration och bristande integration. Detta har, enligt Almkvist, skapat ett utanförskap som förstärks av en svensk naivitet, normlöshet och avsaknad av nationella visioner.

– Om inte ens vi älskar Sverige, varför ska vi tro att människor som kommer från andra kulturer ska göra det? säger Almkvist.

När det gäller lösningar på problemen så tror Sven Almkvist att det finns något som är långt mer effektivt än politiska förslag och polisiära insatser.

– Man besegrar inte en idé med kulor eller batonger, man gör det med en bättre idé, säger han.

Det andra ämnet som diskuteras är att en producent på Disney har berättat hur hon medvetet stoppar in så mycket ”queer-innehåll” som möjligt när hon skapar en serie. Frågorna som ställs är hur detta kommer sig och ifall det kommer påverka Disney ekonomiskt.

Det sista ämnet som tas upp är en tittarfråga och handlar om ifall bank-id är början på ett kontrollsamhälle.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00