Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Vaccinationspass kan komma att krävas på restauranger och för samlingar med färre än 100 deltagare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta till tuffare åtgärder, som vaccinationsbevis på restauranger samt för samlingar för färre än 100 deltagare.

Moderaterna hade velat se hårdare åtgärder direkt.

Nyheter · Publicerad 07:00, 9 dec 2021

Smittspridningen i Sverige ökar, men fortfarande är det från låga nivåer.

Från och med onsdagen den 8 december införs nygamla restriktioner, som ett led i regeringens nya handlingsplan för smittskyddsåtgärder. I detta första steg finns bland annat uppmaningen om att hålla avstånd och undvika trängsel. Den gäller nu alla, inte enbart ovaccinerade.

Även rekommendationen om munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken återinförs. Och restauranger måste se till att det inte uppstår trängsel.

Dessutom ska arbetsgivare se till att anställda kan jobba hemifrån i viss mån och undvika att det blir trängsel på arbetsplatsen.

Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra samlingar inomhus med fler än 100 personer. Om smittläget förvärras kommer vaccinbevis även införas i fler verksamheter.

– Regeringen kommer i morgon (onsdag) att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter, som restauranger och gym, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Remisstiden är tio dagar, men Hallengren understryker att denna åtgärd inte är aktuell nu, utan först i steg två av åtgärdsplanen.

I steg två, ifall smittspridningen ökar väsentligt och trycket på vården ökar, kommer det också att krävas vaccinbevis för samlingar med färre än 100 personer.

I ett läge med mycket hög smittspridning – i steg tre – återinförs distansundervisning på gymnasiet, uppmaning till få nära kontakter, begränsade öppettider på krogen och maxantal i butiker.

Moderaterna anser att vaccinationsbevis bör införas bredare och direkt.

I stället för att skicka ut ett förslag på remiss om att vaccinbevis ska kunna användas på andra ställen än till exempel teatrar och konserter borde regeringen ha sagt att det bör användas även i andra verksamheter redan nu, anser partiledaren Ulf Kristersson.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00